26 Nisan 2010 Pazartesi

BreathingEarth.net:"dünyayı kim kirletiyor"



Küresel ısınma, çevre bilinci, nüfus artışı… Bunların hepsi günümüzde önemleri anlaşılan ama ne yazık ki etkileri büyük oranda hala sözde kalan konular.

Avustralyalı bir mültimedya tasarımcısı Dünya’nın ne hızla kirlendiğini ve nüfusun nasıl arttığını en kolay yoldan gösterebilmek için gerçek zamanlı bir simülasyon uygulaması hazırladı.

BreathingEarth.net adlı web sitesinde tüm ülkelerdeki doğum – ölüm oranları ve yol açtıkları karbondioksit salınımları, gerçek zamanlı Flash bir harita üzerinde görülebiliyor. Ve evet, Türkiye’ye ait oranlar da var…
David Bleja, hazırladığı sitedeki bilgilerin tümünün güvenilir kabul edilen kaynaklardan temin edildiğini söylüyor. CIA World Factbook ve Birleşmiş Milletler İstatistik Departmanı kaynaklı verilerin yine de %100 doğru olmayabileceğini de söyleyen Bleja, özellikle karbon salınımı konusundaki bilgilerin muhtemelen açıklanandan daha kötü olduğunu düşünüyor.

Site üzerinde kırmızı renkle yanıp sönen ülkeler o anda 1000 ton karbon salınımına yol açanlar. En sık yanıp söndüğünü göreceğiniz ülkelerin başında ise ABD, Çin ve Rusya gelecek. Sırasıyla her 5,3 saniyede, 6,4 saniyede ve 19,5 saniyede bir 1000 ton karbon salınımına yol açan bu ülkeler dışında ise ortalık daha sakin görünüyor.

Doğum ölüm oranları konusunda ise 1,2 saniyede 1 doğum ile Hindistan ve her 1,7 saniyede bir doğum ile Çin göze çarpıyor. Türkiye ise bu tabloda her 2,2 dakikada 1000 tonluk karbon salınımı ve her 26,6 saniyede 1 doğum ile yer alıyor.

Site ayrıca gerçek zamanlı olarak Dünya’nın şu anki nüfusu ve siteyi açtığınızdan beri olan toplam doğum, ölüm ve karbon salınımlarını görebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder