27 Ocak 2010 Çarşamba

WEB MASTER TERİMLERİ

SEO:
Arama Motoru Optimizasyonu sözlüğünün İngilizce karşılığı ve kısaltmasıdır.
PR:
PageRank kelimesinin kısaltmasıdır.
PageRank:
Google'ın sayfa sıralama sisteminde kullandığı bir teknolojidir. Bu mantığa göre '' Bir webmaster bir siteye link verdi ise o site muhakkak güzeldir.Güzel olmayan bir siteye niye insanlar link versin ki '' Bu mantığa göre Google'ın sitelere verdiği değere PageRank denir.
Page Rank Güncellemesi: Google her 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini günceller,buna PageRank güncellemesi denir.
Backlink:
Bir siteden aldığınız linke backlink denir.
Metatag:
Siteyi Google vb. arama motorlarına tanıtıcı koddur.Detayları makalelerimde okuyabilirsiniz.
Sandbox:
Sıkça duyduğunuz bu kelime, PageRank arttırmak amacı ile girilen link değişimlerinin abartılması sonucu, Google'ın siteye verdiği cezadır.Aynı zamanda SPAM adı verilen farklı teknikler kullanan kimselere Google tarafından verilen geçici cezalardır.Bu ceza sonucu kimsenin Google'dan en çok hit aldığı kelimede büyük zarara uğraması muhtemeldir.Kişi bu kelime öbeğinde ilk sayfa çıkıyorsa bir anda 10. sayfaya düşebilir.
Google Ban: Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi,kural ihlali yapan webmasterın indexlerinin tamamen silinmesi olayıdır.Google da hiçbir sayfanız kalmaz.
DMOZ:
Dünyanın en büyük dizinidir.PageRank değeri 8 olduğu için ve Google anormal derecede önemsediği için herkes oraya eklenmek ister.Ancak DMOZ sadece kaliteli siteleri listeler.

ASP

ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.

ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.

ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir.

BackUp


Backup'ın Türkçesi "yedeklemek"tir. Bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veritabanlarının, yedeğini alma işlemine BackUp denir. BackUp işlemi sistem sorunlarında veya olası donanım problemlerinde bilgisayardaki verilerin kaybolmaması için yapılır.

Çoğu hosting firması sistem sorunlarında müşterilerinin verilerinin kaybolmaması için düzenli olarak serverlarındaki bilgilerin backuplarını almaktadır.

Bandwidth

Bandwidth, Türkçe'si bant genişliği, kullanılan sistem veya cihazın calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Kısaca bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.

CGI
CGI (Common Gateway Interface) bir web sunucusunun aynı makinadaki programlarla ve o programların web sunucusuyla olan iletişimlerini düzenleyen kurallara verilen addır.

CGI programlarları genellikle web sunucusundan aldıkları bir veriyle işlem yapar; veriyi email olarak bir adrese yollamak veya veriyi veritabanına kaydetmek gibi.

CGI scriptleri CGI arayüzünü kullanan küçük programcıklardır. CGI, Perl vs gibi bir programlama dili değil, bir web sunucunun verilerle işlem yapmasını sağlayan bir arayüzdür.

Co-location

Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.

ColdFusion

ColdFusion advanced web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir.

Database Server


Database server, Türkçe'si veritabanı sunucusu, spesifik olarak veritabanı işlemleri için konfigure edilmiş web sunucusudur. Genellikle yüksek işlem gücü gerektiren, e-commerce tarzı, sistemler için tercih edilir.

Dedicated Server
Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış web sunucusudur. Normal (shared) hostinde yüzlerce site aynı sunucuda barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.

Co-location'dan farkı müşteri kendi donanımını sağlamak zorunda değildir. Donanım hosting firması tarafından sağlanır.

Domain Name

Domain name, Türkçe'si alan adı, bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adı noktayla ayrılmış iki bölümden oluştur. Birinci bölüm sitenin adını (örn: cennetforum), noktadan sonraki ikinci bölüm ise (örn: .com) alan adının uzantısını oluşturur.

.com .net .org .com.tr ve bunun gibi yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur.


E-commerce
Türkçe'si elektornik ticarettir. İnternet üzerinden alım-satım hizmeti veren sitelerin gelen adıdır.

FTP

FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur. TCP/IP protokolunu kullanan bir uygulamadır.

FTP yapabilmek için genellikle FTP programları kullanılır. (CuteFTP, LeechFTP vs..)


Frontpage Extension

FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı vs.. özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar.

HTTP

HTTP (HyperText Transport Protocol) hypertext dosyalarının internet üzerinden gönderilmesini / yayınlanmasını düzenleyen protokoldür.

GB (GigaByte)
Gigabyte demektir. Gigabyte = 1024 Megabyte

IIS
IIS (Microsoft Internet Information Server) Windows NT Server 4 ve Windows 2000 Server'la birlikte gelen Microsoft'un web sunucusudur.

JSP

JSP (Java Server Pages), Java Servlet teknolojisinin bir uzantısıdır. HTML ve sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. JSP sayfaları .jsp uzantısı taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder