29 Ocak 2010 Cuma

SERVER HATA KODLARI VE ANLAMLARI

1xx (Geçici yanıt):
Geçici bir yanıt belirten ve istekte bulunandan devam etmek için bir işlemde bulunmasını isteyen durum kodları.

100 (Devam et) istekte bulunanın işleme devam etmesi gerekir. Sunucu, bir isteğin ilk bölümünü aldığını ve geri kalanını beklediğini belirtmek için bu kodu döndürür.

101 (Protokoller değiştiriliyor) istekte bulunan, sunucudan protokolleri değiştirmesini istemiştir ve sunucu bu isteği yerine getireceğini doğrulamaktadır.

2xx (Başarılı):
Sunucunun isteği başarılı bir şekilde işlediğini gösteren durum kodları.

200 (Başarılı) Sunucu isteği başarıyla işleme koymuştur. Genellikle bu, sunucunun istenen sayfayı sağladığı anlamına gelir. robots.txt dosyanız için bu durumu görürseniz bu, Googlebot’un dosyayı başarılı bir şekilde getirdiği anlamına gelir.

201 (Oluşturuldu) istek başarılı olmuştur ve sunucu yeni bir kaynak oluşturmuştur.

202 (Kabul edildi) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak henüz işleme koymamıştır.

203 (Yetkilendirilmemiş bilgiler) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak başka bir kaynakta olabilecek bilgileri döndürmektedir.

204 (içerik yok) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir.

205 (içeriği sıfırla) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir. 204 yanıtından farklı olarak bu yanıt istekte bulunanın belge görünümünü sıfırlamasını gerektirir (örneğin, yeni giriş için formu temizleme).

206 (Kısmi içerik) Sunucu kısmi GET isteğini başarıyla işleme koymuştur.

3xx (Yeniden yönlendirildi):
isteği yerine getirmek için daha fazla işlem gerekmektedir. Bu durum kodları çoğunlukla yeniden yönlendirme amacıyla kullanılır.

300 (Birden çok seçenek) isteğe bağlı olarak sunucunun gerçekleştirebileceği çeşitli işlemler vardır. Sunucu, istekte bulunana (kullanıcı aracısı) bağlı olarak bir işlem seçebilir veya istekte bulunanın işlem seçebilmesi için bir liste sunabilir.

301 (Kalıcı olarak taşındı) istenen sayfa kalıcı olarak yeni bir konuma taşındı. Sunucu bu yanıtı döndürdüğü zaman (bir GET veya HEAD isteğine yanıt olarak), istekte bulunanı otomatik olarak yeni konuma yönlendirir. Bir sayfanın veya sitenin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmalısınız.

302 (Geçici olarak taşındı) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.

303 (Başka yere bakın) istekte bulunanın, yanıtı almak için farklı bir konuma ayrı bir GET isteğinde bulunması gerektiğinde sunucu bu kodu döndürür. HEAD isteği dışındaki tüm istekler için sunucu otomatik olarak diğer konuma yönlendirir.

304 (Değiştirilmedi) istenen sayfa, son istekten bu yana değiştirilmedi. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde sayfanın içeriğini döndürmez.

305 (Proxy kullanın) istekte bulunan, istenen sayfaya ancak proxy kullanarak erişebilir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.

307 (Geçici yeniden yönlendirme) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.

4xx (istek hatası):
Bu durum kodları, istekte muhtemelen sunucunun isteği işlemesini engelleyen bir hata olduğunu gösterir.

400 (Geçersiz istek) Sunucu, isteğin söz dizimini anlamadı.

401 (Yetkilendirilmemiş) Bu istek, kimlik doğrulaması gerektiriyor. Sunucu, giriş yapmadan görüntülenemeyen bir sayfa için bu yanıtı döndürebilir.

403 (Yasak) Sunucu, isteği reddediyor. Sitenizin geçerli sayfalarını taramaya çalışırken Googlebot’un bu durum kodunu aldığı görürseniz (Google Web Yöneticisi Araçları’ndaki Teşhis sekmesinin altında bulunan Web’de tarama sayfasında bunu görebilirsiniz), sunucunuz veya ana bilgisayarınız Googlebot’un erişimini engelliyor olabilir.

404 (Bulunamadı) Sunucu, istenen sayfayı bulamıyor. Örneğin, istek, sunucuda bulunmayan bir sayfa içinse sunucu genellikle bu kodu döndürür.

405 (Yönteme izin verilmiyor) istekte belirtilen yönteme izin verilmiyor.

406 (Kabul edilemez) istenen sayfa, istenen içerik özellikleriyle yanıt veremiyor.

407 (Proxy kimlik doğrulaması gerekiyor) Bu durum kodu, 401 (Yetkilendirilmemiş) koduna benzer; ancak istekte bulunanın proxy kullanarak kimlik doğrulaması yapmasını gerektirir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.

408 (istek zaman aşımına uğradı) Sunucu, isteği beklerken zaman aşımına uğradı.

409 (Çakışma) Sunucu, isteği gerçekleştirirken bir çakışmayla karşılaştı. Sunucu, çakışmayla ilgili bilgileri yanıta eklemelidir. Sunucu, önceki bir istekle çakışan bir PUT isteğine yanıt olarak bu kodu ve istekler arasındaki farkların listesini döndürebilir.

410 (Gitti) istenen kaynak kalıcı olarak kaldırıldığında sunucu bu yanıtı döndürür. Bu kod, 404 (Bulunamadı) koduna benzer, ancak bazen eskiden var olduğu halde artık olmayan kaynaklar için 404 yerine kullanılabilir. Kaynak kalıcı olarak taşındıysa kaynağın yeni konumunu belirtmek için bir 301 kullanmanız gerekir.

411 (Uzunluk gerekli) Sunucu, geçerli bir Content-Length (içerik Uzunluğu) başlık alanı olmadan isteği kabul etmez.

412 (Önceden koşullandırma başarısız oldu) Sunucu, istekte bulunan tarafından istekte belirtilen ön koşullardan birini karşılamıyor.

413 (istek varlığı çok büyük) Sunucu, işleyemeyeceği kadar büyük olduğu için isteği işleyemiyor.

414 (istenen URI çok uzun) istenen URI (genellikle bir URL) sunucunun işleyemeyeceği kadar büyük.

415 (Desteklenmeyen ortam türü) istek, istenen sayfa tarafından desteklenmeyen bir biçime sahip.

416 (istenen aralık karşılanabilir değil) istek, sayfa için kullanılamayan bir aralık içinse sunucu bu durum kodunu döndürür.

417 (Beklenti karşılanmadı) Sunucu, Expect istek başlığı alanının gereksinimlerini yerine getiremiyor.

5xx (Sunucu hatası):
Bu durum kodları, isteği işleme koymaya çalışırken sunucunun dahili bir hatayla karşılaştığını gösterir. Bu hatalar genellikle istekle değil, sunucunun kendisiyle ilgilidir.

500 (Dahili sunucu hatası) Sunucu, bir hatayla karşılaştı ve isteği gerçekleştiremiyor.

501 (Uygulanmadı) Sunucu, isteği gerçekleştirecek işlevselliğe sahip değil. Örneğin, sunucu istek yöntemini tanımadığında bu kodu döndürebilir.

502 (Bozuk ağ geçidi) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan geçersiz bir yanıt aldı.

503 (Hizmet kullanılamıyor) Sunucu, (aşırı yüklü olduğu veya onarım için kapalı olduğu için) şu anda kullanılamıyor. Bu genellikle geçici bir durumdur.

504 (Ağ geçidi zaman aşımı) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan zamanında istek alamadı.

505 (HTTP sürümü desteklenmiyor) Sunucu, istekte kullanılan HTTP protokolü sürümünü desteklemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder