İnternet, artık hemen herkesin ulaşabildiği geniş bir dünyadır. Bu yeni dünyamız bir çok gelişmeyle yeniden şekillenmiştir. Bu gelişmeleri tetikleyen en önemli gelişme ise arama moturu icadıdır. Arama motoru tüm sitelerin topluluğu gibi davranan, aranılan konuyu kullanıcıya ulaştıran en önemli internet aracıdır. Dünya'da ve Türkiye'de bu alanda Google şirketi, işe sonrasından girmesine rağmen interneti çok iyi şekilde sarmış ve bu alana en çok eğilen şirket olmuştur.
Google aranılan bir metin için uygun sayfaları kullanıcıya sunar. Hangi sayfanın önde gösterileceğini ise SEO belirler. İngilizcesi "Search Engine Optimization" olarak yazılan kelime Türkçede "Arama Motoru Eniyileme" olarak geçmiştir. SEO özellikle 2004 yılından sonra doğrudan şirket modülüne girmiş ve alanında oldukça fazla çalışmalar yapılmış, kitaplar yazılmıştır. Her yıl SEO yarışmaları düzenlenmekte firmalar Google sıralaması için milyon dolarlar akıtmaktadır.
Arama Motorları Optimizasyonu İçin Yapılacaklar
Optimizasyon sürecine ilişkin aşamaların bazıları şunlar olabilir:
>W3C geçerlemesi
>LSI tekniği ile eşdeğer içerikli kelimelerin içeriğe yansıtılması
>Sayfalara uygun başlıklar seçilmesi(Title)
>robots.txt dosyasının kullanımı
>Meta etiketlerin kullanımı
>Site-içi dolaşımının düzenlenmesi
>Sitenin içeriği ile alakalı başka sitelerden bağlantı toplanması
>Sitenin seçilen anahtar kelimelerinin site içeriğindeki yoğunluğunun belirlenmesi
>Arama motororu örümceklerinin siteyi daha hızlı taraması için site haritası oluşturmak
>İlgili anahtar kelimeleri kalın veya italik gibi özellikler kullanarak önplana çıkarmak
>Tablo düzeni ile tasarlanmamış,CSS tabanlı sitelerin oluşturulması
SEO'nun Türkçe'mizde tam bir karşılığı yoktur. SEO kısaltımının, Search Engine Optimizer ya da Search Engine Optimization olarak açılmasına göre de anlamı değişmektedir. Search Engine Optimizer olarak Seo kullanıldığında "Arama Motoru Doktoru" ifade edilmektedir. Search Engine Optimization'ın kısaltması olarak Seo kullanıldığında ise Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. Arama Motoru Optimizasyonlarında en önemli faktör backlink iken artık en önemli faktör özgün içerik olmuştur. wikipedia.org sayesinde başlayan bu yeni akım google algoritmasına kısa sürede dahil olmuştur. Arama motoru optimizasyonu uygulamaları çoğu zaman google üzerinden yapılır. Yahoo ve diğer arama motorları kââle alınmaz. Çünkü internet kullanıcılıarının büyük bir bölümünün google'ı arama motoru olarak kullandıkları bilinmektedir. Seo, arama motorlarının kullandıkları botlara uygulanan sevimli görünme çalışmasıdır. Seo son yıllarda özellikle reklam sektöründe büyük önem kazanmıştır.
Alan Adı Seçiminin Optimizasyondaki Etkisi : Arama motoru optimizasyonu çalışmanızda domaininiz oldukça büyük etkisi vardır.Bu faktörler:
>Alan adının uzun süreden beri kaydedilmiş olması
>Alan adının bitiş süresinin en az 3 sene uzaklıkta olması
>Alan adının ilgili anahtar kelimeleri içermesi
>Alan adının üçten fazla ayıraç ( - ) içermemesi gerekir. Bu tip durumları Google ve benzeri arama motorları spam (zararlı) olarak imleyebilirler.
Backlink Alma Yöntemleri :
>Sosyal Medya Ağları (Social Bookmarking)
>İçeriğinizle alakalı bloglara kendi linklerinizi katarak yorum girme
>RSS yapısı kurmak (yazılarınızın başka sitelerde yayınlanması için)
>Kaliteli ve özgün içerik yaratmak (en doğal ve etik backlink faktörü)
>Farklı C-Class IP adreslerinde konuşlandırılmış yapay siteler üretmek ve bunlar arasında link ağı kurmak
>Web yönteicisi forumlarında diğer web sitesi sahipleri ile karşılıklı veya çapraz link değişim ağlarına katılmak
Backlink Sayısını ve Niteliğini Analiz Etme Yöntemleri :
Sitenizin varolan backlinklerini takip etmek için de birkaç yöntem bulunmaktadır.
>Google üzerinden ?link:siteadi.com? sorgulaması
>Altavista üzerinden "link:siteadi.com" sorgulaması
>Yahoo üzerinden ?linkdomain:siteadi.com? sorgulaması
Domain ile ilgili bu tarz verilere ulaşabilmek için ben whois.domaintools.com adresini kullanabilirsiniz.Örnek olarak sitenin adresinin sonuna araştırma yapmak istediğiniz alan adını yazarak kısa yoldan sonuca ulaşabilirsiniz.
Arama motoru arabelleğine kaydedilmiş sayfa sayısını bulmak için: Arama motorları üzerinden ?site:www.siteadresi.com? şeklinde arama yaparak indelenmiş web sayfalarınıza ulaşabilirsiniz.
Sitenizin IP Adresi: Çoğunlukla hosting firmalarında normal hesapla barındırdığınız web sayfaları için aynı sunucuda olan tüm web siteleri aynı IP adresine sahiptir ve bu IP adresi grubundaki web sayfalarından herhangi birinin kötü içerikte olması IP numaranızın aynı olması nedeniyle sizide etkiliyecektir.Bu nedenle özel bir IP adresi kullanmanız gerekir. Aşağı yukarı maliyeti 5-10 YTL olan bu IP'leri servis sağlayınız ile görüşerek temin edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder