İnternet, artık hemen herkesin ulaşabildiği geniş bir dünyadır. Bu yeni dünyamız bir çok gelişmeyle yeniden şekillenmiştir. Bu gelişmeleri tetikleyen en önemli gelişme ise arama moturu icadıdır. Arama motoru tüm sitelerin topluluğu gibi davranan, aranılan konuyu kullanıcıya ulaştıran en önemli internet aracıdır. Dünya'da ve Türkiye'de bu alanda Google şirketi, işe sonrasından girmesine rağmen interneti çok iyi şekilde sarmış ve bu alana en çok eğilen şirket olmuştur.
Google aranılan bir metin için uygun sayfaları kullanıcıya sunar. Hangi sayfanın önde gösterileceğini ise SEO belirler. İngilizcesi "Search Engine Optimization" olarak yazılan kelime Türkçede "Arama Motoru Eniyileme" olarak geçmiştir. SEO özellikle 2004 yılından sonra doğrudan şirket modülüne girmiş ve alanında oldukça fazla çalışmalar yapılmış, kitaplar yazılmıştır. Her yıl SEO yarışmaları düzenlenmekte firmalar Google sıralaması için milyon dolarlar akıtmaktadır.
Arama Motorları Optimizasyonu İçin Yapılacaklar
Optimizasyon sürecine ilişkin aşamaların bazıları şunlar olabilir:
>W3C geçerlemesi
>LSI tekniği ile eşdeğer içerikli kelimelerin içeriğe yansıtılması
>Sayfalara uygun başlıklar seçilmesi(Title)
>robots.txt dosyasının kullanımı
>Meta etiketlerin kullanımı
>Site-içi dolaşımının düzenlenmesi
>Sitenin içeriği ile alakalı başka sitelerden bağlantı toplanması
>Sitenin seçilen anahtar kelimelerinin site içeriğindeki yoğunluğunun belirlenmesi
>Arama motororu örümceklerinin siteyi daha hızlı taraması için site haritası oluşturmak
>İlgili anahtar kelimeleri kalın veya italik gibi özellikler kullanarak önplana çıkarmak
>Tablo düzeni ile tasarlanmamış,CSS tabanlı sitelerin oluşturulması
SEO'nun Türkçe'mizde tam bir karşılığı yoktur. SEO kısaltımının, Search Engine Optimizer ya da Search Engine Optimization olarak açılmasına göre de anlamı değişmektedir. Search Engine Optimizer olarak Seo kullanıldığında "Arama Motoru Doktoru" ifade edilmektedir. Search Engine Optimization'ın kısaltması olarak Seo kullanıldığında ise Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. Arama Motoru Optimizasyonlarında en önemli faktör backlink iken artık en önemli faktör özgün içerik olmuştur. wikipedia.org sayesinde başlayan bu yeni akım google algoritmasına kısa sürede dahil olmuştur. Arama motoru optimizasyonu uygulamaları çoğu zaman google üzerinden yapılır. Yahoo ve diğer arama motorları kââle alınmaz. Çünkü internet kullanıcılıarının büyük bir bölümünün google'ı arama motoru olarak kullandıkları bilinmektedir. Seo, arama motorlarının kullandıkları botlara uygulanan sevimli görünme çalışmasıdır. Seo son yıllarda özellikle reklam sektöründe büyük önem kazanmıştır.
Alan Adı Seçiminin Optimizasyondaki Etkisi : Arama motoru optimizasyonu çalışmanızda domaininiz oldukça büyük etkisi vardır.Bu faktörler:
>Alan adının uzun süreden beri kaydedilmiş olması
>Alan adının bitiş süresinin en az 3 sene uzaklıkta olması
>Alan adının ilgili anahtar kelimeleri içermesi
>Alan adının üçten fazla ayıraç ( - ) içermemesi gerekir. Bu tip durumları Google ve benzeri arama motorları spam (zararlı) olarak imleyebilirler.
Backlink Alma Yöntemleri :
>Sosyal Medya Ağları (Social Bookmarking)
>İçeriğinizle alakalı bloglara kendi linklerinizi katarak yorum girme
>RSS yapısı kurmak (yazılarınızın başka sitelerde yayınlanması için)
>Kaliteli ve özgün içerik yaratmak (en doğal ve etik backlink faktörü)
>Farklı C-Class IP adreslerinde konuşlandırılmış yapay siteler üretmek ve bunlar arasında link ağı kurmak
>Web yönteicisi forumlarında diğer web sitesi sahipleri ile karşılıklı veya çapraz link değişim ağlarına katılmak
Backlink Sayısını ve Niteliğini Analiz Etme Yöntemleri :
Sitenizin varolan backlinklerini takip etmek için de birkaç yöntem bulunmaktadır.
>Google üzerinden ?link:siteadi.com? sorgulaması
>Altavista üzerinden "link:siteadi.com" sorgulaması
>Yahoo üzerinden ?linkdomain:siteadi.com? sorgulaması
Domain ile ilgili bu tarz verilere ulaşabilmek için ben whois.domaintools.com adresini kullanabilirsiniz.Örnek olarak sitenin adresinin sonuna araştırma yapmak istediğiniz alan adını yazarak kısa yoldan sonuca ulaşabilirsiniz.
Arama motoru arabelleğine kaydedilmiş sayfa sayısını bulmak için: Arama motorları üzerinden ?site:www.siteadresi.com? şeklinde arama yaparak indelenmiş web sayfalarınıza ulaşabilirsiniz.
Sitenizin IP Adresi: Çoğunlukla hosting firmalarında normal hesapla barındırdığınız web sayfaları için aynı sunucuda olan tüm web siteleri aynı IP adresine sahiptir ve bu IP adresi grubundaki web sayfalarından herhangi birinin kötü içerikte olması IP numaranızın aynı olması nedeniyle sizide etkiliyecektir.Bu nedenle özel bir IP adresi kullanmanız gerekir. Aşağı yukarı maliyeti 5-10 YTL olan bu IP'leri servis sağlayınız ile görüşerek temin edebilirsiniz.
31 Ocak 2010 Pazar
30 Ocak 2010 Cumartesi
2003 Server ortamında isa server kurulumu(video)
2003 Server ortamında isa server kurulumu
Etiketler:
2003,
ISA server kurulumu,
isa,
server,
server kurulumu,
video,
yardım,
youtube
terminal server kurulumu
video(youtube)
Etiketler:
2003,
kurulum,
server,
server kurulumu,
termınal,
termınal server kurulumu,
video,
youtube
29 Ocak 2010 Cuma
DİSKET PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR
Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada “Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts” seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada “write back caching” seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.
Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada “Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts” seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada “write back caching” seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.
SERVER HATA KODLARI VE ANLAMLARI
1xx (Geçici yanıt):
Geçici bir yanıt belirten ve istekte bulunandan devam etmek için bir işlemde bulunmasını isteyen durum kodları.
100 (Devam et) istekte bulunanın işleme devam etmesi gerekir. Sunucu, bir isteğin ilk bölümünü aldığını ve geri kalanını beklediğini belirtmek için bu kodu döndürür.
101 (Protokoller değiştiriliyor) istekte bulunan, sunucudan protokolleri değiştirmesini istemiştir ve sunucu bu isteği yerine getireceğini doğrulamaktadır.
2xx (Başarılı):
Sunucunun isteği başarılı bir şekilde işlediğini gösteren durum kodları.
200 (Başarılı) Sunucu isteği başarıyla işleme koymuştur. Genellikle bu, sunucunun istenen sayfayı sağladığı anlamına gelir. robots.txt dosyanız için bu durumu görürseniz bu, Googlebot’un dosyayı başarılı bir şekilde getirdiği anlamına gelir.
201 (Oluşturuldu) istek başarılı olmuştur ve sunucu yeni bir kaynak oluşturmuştur.
202 (Kabul edildi) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak henüz işleme koymamıştır.
203 (Yetkilendirilmemiş bilgiler) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak başka bir kaynakta olabilecek bilgileri döndürmektedir.
204 (içerik yok) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir.
205 (içeriği sıfırla) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir. 204 yanıtından farklı olarak bu yanıt istekte bulunanın belge görünümünü sıfırlamasını gerektirir (örneğin, yeni giriş için formu temizleme).
206 (Kısmi içerik) Sunucu kısmi GET isteğini başarıyla işleme koymuştur.
3xx (Yeniden yönlendirildi):
isteği yerine getirmek için daha fazla işlem gerekmektedir. Bu durum kodları çoğunlukla yeniden yönlendirme amacıyla kullanılır.
300 (Birden çok seçenek) isteğe bağlı olarak sunucunun gerçekleştirebileceği çeşitli işlemler vardır. Sunucu, istekte bulunana (kullanıcı aracısı) bağlı olarak bir işlem seçebilir veya istekte bulunanın işlem seçebilmesi için bir liste sunabilir.
301 (Kalıcı olarak taşındı) istenen sayfa kalıcı olarak yeni bir konuma taşındı. Sunucu bu yanıtı döndürdüğü zaman (bir GET veya HEAD isteğine yanıt olarak), istekte bulunanı otomatik olarak yeni konuma yönlendirir. Bir sayfanın veya sitenin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmalısınız.
302 (Geçici olarak taşındı) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.
303 (Başka yere bakın) istekte bulunanın, yanıtı almak için farklı bir konuma ayrı bir GET isteğinde bulunması gerektiğinde sunucu bu kodu döndürür. HEAD isteği dışındaki tüm istekler için sunucu otomatik olarak diğer konuma yönlendirir.
304 (Değiştirilmedi) istenen sayfa, son istekten bu yana değiştirilmedi. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde sayfanın içeriğini döndürmez.
305 (Proxy kullanın) istekte bulunan, istenen sayfaya ancak proxy kullanarak erişebilir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.
307 (Geçici yeniden yönlendirme) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.
4xx (istek hatası):
Bu durum kodları, istekte muhtemelen sunucunun isteği işlemesini engelleyen bir hata olduğunu gösterir.
400 (Geçersiz istek) Sunucu, isteğin söz dizimini anlamadı.
401 (Yetkilendirilmemiş) Bu istek, kimlik doğrulaması gerektiriyor. Sunucu, giriş yapmadan görüntülenemeyen bir sayfa için bu yanıtı döndürebilir.
403 (Yasak) Sunucu, isteği reddediyor. Sitenizin geçerli sayfalarını taramaya çalışırken Googlebot’un bu durum kodunu aldığı görürseniz (Google Web Yöneticisi Araçları’ndaki Teşhis sekmesinin altında bulunan Web’de tarama sayfasında bunu görebilirsiniz), sunucunuz veya ana bilgisayarınız Googlebot’un erişimini engelliyor olabilir.
404 (Bulunamadı) Sunucu, istenen sayfayı bulamıyor. Örneğin, istek, sunucuda bulunmayan bir sayfa içinse sunucu genellikle bu kodu döndürür.
405 (Yönteme izin verilmiyor) istekte belirtilen yönteme izin verilmiyor.
406 (Kabul edilemez) istenen sayfa, istenen içerik özellikleriyle yanıt veremiyor.
407 (Proxy kimlik doğrulaması gerekiyor) Bu durum kodu, 401 (Yetkilendirilmemiş) koduna benzer; ancak istekte bulunanın proxy kullanarak kimlik doğrulaması yapmasını gerektirir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.
408 (istek zaman aşımına uğradı) Sunucu, isteği beklerken zaman aşımına uğradı.
409 (Çakışma) Sunucu, isteği gerçekleştirirken bir çakışmayla karşılaştı. Sunucu, çakışmayla ilgili bilgileri yanıta eklemelidir. Sunucu, önceki bir istekle çakışan bir PUT isteğine yanıt olarak bu kodu ve istekler arasındaki farkların listesini döndürebilir.
410 (Gitti) istenen kaynak kalıcı olarak kaldırıldığında sunucu bu yanıtı döndürür. Bu kod, 404 (Bulunamadı) koduna benzer, ancak bazen eskiden var olduğu halde artık olmayan kaynaklar için 404 yerine kullanılabilir. Kaynak kalıcı olarak taşındıysa kaynağın yeni konumunu belirtmek için bir 301 kullanmanız gerekir.
411 (Uzunluk gerekli) Sunucu, geçerli bir Content-Length (içerik Uzunluğu) başlık alanı olmadan isteği kabul etmez.
412 (Önceden koşullandırma başarısız oldu) Sunucu, istekte bulunan tarafından istekte belirtilen ön koşullardan birini karşılamıyor.
413 (istek varlığı çok büyük) Sunucu, işleyemeyeceği kadar büyük olduğu için isteği işleyemiyor.
414 (istenen URI çok uzun) istenen URI (genellikle bir URL) sunucunun işleyemeyeceği kadar büyük.
415 (Desteklenmeyen ortam türü) istek, istenen sayfa tarafından desteklenmeyen bir biçime sahip.
416 (istenen aralık karşılanabilir değil) istek, sayfa için kullanılamayan bir aralık içinse sunucu bu durum kodunu döndürür.
417 (Beklenti karşılanmadı) Sunucu, Expect istek başlığı alanının gereksinimlerini yerine getiremiyor.
5xx (Sunucu hatası):
Bu durum kodları, isteği işleme koymaya çalışırken sunucunun dahili bir hatayla karşılaştığını gösterir. Bu hatalar genellikle istekle değil, sunucunun kendisiyle ilgilidir.
500 (Dahili sunucu hatası) Sunucu, bir hatayla karşılaştı ve isteği gerçekleştiremiyor.
501 (Uygulanmadı) Sunucu, isteği gerçekleştirecek işlevselliğe sahip değil. Örneğin, sunucu istek yöntemini tanımadığında bu kodu döndürebilir.
502 (Bozuk ağ geçidi) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan geçersiz bir yanıt aldı.
503 (Hizmet kullanılamıyor) Sunucu, (aşırı yüklü olduğu veya onarım için kapalı olduğu için) şu anda kullanılamıyor. Bu genellikle geçici bir durumdur.
504 (Ağ geçidi zaman aşımı) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan zamanında istek alamadı.
505 (HTTP sürümü desteklenmiyor) Sunucu, istekte kullanılan HTTP protokolü sürümünü desteklemiyor.
Geçici bir yanıt belirten ve istekte bulunandan devam etmek için bir işlemde bulunmasını isteyen durum kodları.
100 (Devam et) istekte bulunanın işleme devam etmesi gerekir. Sunucu, bir isteğin ilk bölümünü aldığını ve geri kalanını beklediğini belirtmek için bu kodu döndürür.
101 (Protokoller değiştiriliyor) istekte bulunan, sunucudan protokolleri değiştirmesini istemiştir ve sunucu bu isteği yerine getireceğini doğrulamaktadır.
2xx (Başarılı):
Sunucunun isteği başarılı bir şekilde işlediğini gösteren durum kodları.
200 (Başarılı) Sunucu isteği başarıyla işleme koymuştur. Genellikle bu, sunucunun istenen sayfayı sağladığı anlamına gelir. robots.txt dosyanız için bu durumu görürseniz bu, Googlebot’un dosyayı başarılı bir şekilde getirdiği anlamına gelir.
201 (Oluşturuldu) istek başarılı olmuştur ve sunucu yeni bir kaynak oluşturmuştur.
202 (Kabul edildi) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak henüz işleme koymamıştır.
203 (Yetkilendirilmemiş bilgiler) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak başka bir kaynakta olabilecek bilgileri döndürmektedir.
204 (içerik yok) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir.
205 (içeriği sıfırla) Sunucu isteği kabul etmiştir, ancak içerik döndürmemektedir. 204 yanıtından farklı olarak bu yanıt istekte bulunanın belge görünümünü sıfırlamasını gerektirir (örneğin, yeni giriş için formu temizleme).
206 (Kısmi içerik) Sunucu kısmi GET isteğini başarıyla işleme koymuştur.
3xx (Yeniden yönlendirildi):
isteği yerine getirmek için daha fazla işlem gerekmektedir. Bu durum kodları çoğunlukla yeniden yönlendirme amacıyla kullanılır.
300 (Birden çok seçenek) isteğe bağlı olarak sunucunun gerçekleştirebileceği çeşitli işlemler vardır. Sunucu, istekte bulunana (kullanıcı aracısı) bağlı olarak bir işlem seçebilir veya istekte bulunanın işlem seçebilmesi için bir liste sunabilir.
301 (Kalıcı olarak taşındı) istenen sayfa kalıcı olarak yeni bir konuma taşındı. Sunucu bu yanıtı döndürdüğü zaman (bir GET veya HEAD isteğine yanıt olarak), istekte bulunanı otomatik olarak yeni konuma yönlendirir. Bir sayfanın veya sitenin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmalısınız.
302 (Geçici olarak taşındı) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.
303 (Başka yere bakın) istekte bulunanın, yanıtı almak için farklı bir konuma ayrı bir GET isteğinde bulunması gerektiğinde sunucu bu kodu döndürür. HEAD isteği dışındaki tüm istekler için sunucu otomatik olarak diğer konuma yönlendirir.
304 (Değiştirilmedi) istenen sayfa, son istekten bu yana değiştirilmedi. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde sayfanın içeriğini döndürmez.
305 (Proxy kullanın) istekte bulunan, istenen sayfaya ancak proxy kullanarak erişebilir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.
307 (Geçici yeniden yönlendirme) Sunucu şu anda isteğe farklı bir konumda bulunan bir sayfayla yanıt veriyor, ancak istekte bulunanın gelecek istekler için orijinal konumu kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu kod, bir GET veya HEAD isteği için istekte bulunanı otomatik olarak farklı bir konuma yönlendirmesi bakımından 301 koduna benzer, ancak Googlebot orijinal konumu taramaya ve dizine eklemeye devam edeceğinden bir sayfanın veya sitenin taşındığını Googlebot’a bildirmek için bu kodu kullanmamalısınız.
4xx (istek hatası):
Bu durum kodları, istekte muhtemelen sunucunun isteği işlemesini engelleyen bir hata olduğunu gösterir.
400 (Geçersiz istek) Sunucu, isteğin söz dizimini anlamadı.
401 (Yetkilendirilmemiş) Bu istek, kimlik doğrulaması gerektiriyor. Sunucu, giriş yapmadan görüntülenemeyen bir sayfa için bu yanıtı döndürebilir.
403 (Yasak) Sunucu, isteği reddediyor. Sitenizin geçerli sayfalarını taramaya çalışırken Googlebot’un bu durum kodunu aldığı görürseniz (Google Web Yöneticisi Araçları’ndaki Teşhis sekmesinin altında bulunan Web’de tarama sayfasında bunu görebilirsiniz), sunucunuz veya ana bilgisayarınız Googlebot’un erişimini engelliyor olabilir.
404 (Bulunamadı) Sunucu, istenen sayfayı bulamıyor. Örneğin, istek, sunucuda bulunmayan bir sayfa içinse sunucu genellikle bu kodu döndürür.
405 (Yönteme izin verilmiyor) istekte belirtilen yönteme izin verilmiyor.
406 (Kabul edilemez) istenen sayfa, istenen içerik özellikleriyle yanıt veremiyor.
407 (Proxy kimlik doğrulaması gerekiyor) Bu durum kodu, 401 (Yetkilendirilmemiş) koduna benzer; ancak istekte bulunanın proxy kullanarak kimlik doğrulaması yapmasını gerektirir. Sunucu bu yanıtı döndürdüğünde, istekte bulunanın kullanması gereken proxy’yi de belirtir.
408 (istek zaman aşımına uğradı) Sunucu, isteği beklerken zaman aşımına uğradı.
409 (Çakışma) Sunucu, isteği gerçekleştirirken bir çakışmayla karşılaştı. Sunucu, çakışmayla ilgili bilgileri yanıta eklemelidir. Sunucu, önceki bir istekle çakışan bir PUT isteğine yanıt olarak bu kodu ve istekler arasındaki farkların listesini döndürebilir.
410 (Gitti) istenen kaynak kalıcı olarak kaldırıldığında sunucu bu yanıtı döndürür. Bu kod, 404 (Bulunamadı) koduna benzer, ancak bazen eskiden var olduğu halde artık olmayan kaynaklar için 404 yerine kullanılabilir. Kaynak kalıcı olarak taşındıysa kaynağın yeni konumunu belirtmek için bir 301 kullanmanız gerekir.
411 (Uzunluk gerekli) Sunucu, geçerli bir Content-Length (içerik Uzunluğu) başlık alanı olmadan isteği kabul etmez.
412 (Önceden koşullandırma başarısız oldu) Sunucu, istekte bulunan tarafından istekte belirtilen ön koşullardan birini karşılamıyor.
413 (istek varlığı çok büyük) Sunucu, işleyemeyeceği kadar büyük olduğu için isteği işleyemiyor.
414 (istenen URI çok uzun) istenen URI (genellikle bir URL) sunucunun işleyemeyeceği kadar büyük.
415 (Desteklenmeyen ortam türü) istek, istenen sayfa tarafından desteklenmeyen bir biçime sahip.
416 (istenen aralık karşılanabilir değil) istek, sayfa için kullanılamayan bir aralık içinse sunucu bu durum kodunu döndürür.
417 (Beklenti karşılanmadı) Sunucu, Expect istek başlığı alanının gereksinimlerini yerine getiremiyor.
5xx (Sunucu hatası):
Bu durum kodları, isteği işleme koymaya çalışırken sunucunun dahili bir hatayla karşılaştığını gösterir. Bu hatalar genellikle istekle değil, sunucunun kendisiyle ilgilidir.
500 (Dahili sunucu hatası) Sunucu, bir hatayla karşılaştı ve isteği gerçekleştiremiyor.
501 (Uygulanmadı) Sunucu, isteği gerçekleştirecek işlevselliğe sahip değil. Örneğin, sunucu istek yöntemini tanımadığında bu kodu döndürebilir.
502 (Bozuk ağ geçidi) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan geçersiz bir yanıt aldı.
503 (Hizmet kullanılamıyor) Sunucu, (aşırı yüklü olduğu veya onarım için kapalı olduğu için) şu anda kullanılamıyor. Bu genellikle geçici bir durumdur.
504 (Ağ geçidi zaman aşımı) Sunucu bir ağ geçidi veya proxy gibi davranırken yukarı akış sunucusundan zamanında istek alamadı.
505 (HTTP sürümü desteklenmiyor) Sunucu, istekte kullanılan HTTP protokolü sürümünü desteklemiyor.
win xp komutları
Accessibility Controls = access.cpl
Windows’da klavye, ses, mouse gibi bilgi girmeye yarayan device’larda kullanım engelliler için parametre değiştirme programı.
Add Hardware Wizard = hdwwiz.cpl
Hardware tanırma sihirbazı …
Add/Remove Programs = appwiz.cpl
Program ekleme ve kaldırma işlemleri …
Administrative Tools = control admintools
Backup,disk administrator,event viewer,performance editor,user manager,windows nt diagnostics gibi aletleri icinde bulunduran alet edevat grubu.
Automatic Updates = wuaucpl.cpl
Windows xp ile beraber gelen ve sisteme otomatik windows update guncellemelerinin yuklenmesini saglayan servis.
Bluetooth Transfer Wizard = fsquirt
Bluetooth aktarım sihirbazı .
Calculator = calc
Hesap makinesi .
Certificate Manager = certmgr.mscGüvenlik sertifikalarını yöneteceğimiz arayüz .
Character Map = charmap
Windows’un font viewing’e yarayan programı. Windows’la beraber gelen en faydalı ve en gerekli programlardan biri.
Check Disk Utility = chkdsk
NT platformunda scandisk’in yerini tekrar almış tarihi komut.
Clipboard Viewer = clipbrd
Windows’ta clipboard içinde ne olduğunu göstermeye yarayan standart uygulama. clipbrd komutunu verince çalışır. standart clipboard formatları ( unicode/ansi text, bitmap, metafile vs) dışındaki formatları (bilhassa html) gösterememek gibi bir zaafı vardır.
Command Prompt = cmd
Komut satırına geçmek için kullanılır.
Component Services = dcomcnfg
Windows Gezgini’nde veya komut isteminde çekirdek sürücüyü göremiyorsanız, yapılandırmayı doğrulamak için DCOMCNFG yardımcı programı (Dcomcnfg.exe) kullanılır.
Computer Management = compmgmt.msc
Windows 2000 ve Xp’de administrative tools’un içindeki bilgisayar yönetim uygulaması, içinde kullanıcılar ve grupların yaratılması ve hakları, disk yönetimi, servisler, aygıt yöneticisi, evet viewer vs. gibi tek tek de ulaşılabilecek bilumum uygulama toplu halde bulunur.
Object Packager = packager Nesne paketleyicisi
ODBC Data Source Administrator= odbccp32.cpl
OBDC veri kaynağı yöneticisini açar
On Screen Keyboard = osk
Windows 2000 accessibility programlarindan biri .. Ekranınızda sanal bir klavye çalışıyor ve bunu istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz . Yani (hardware) klavye olmaksizin mausunuzla klavyeyi kullanabilmenizi sağlayan program .
Opens AC3 Filter (If Installed) = ac3filter.cpl Ac3 filtresi ile ilgili ayarları yapabileceniz konsolu açar . ( Eğer bu sisteminizde yüklü ise )
Password Properties = password.cpl
Parala özelliklerini açar…
Performance Monitor = perfmon.msc
Pperfmon api’ı üzerinden sisteme kayıt edilmiş sayaçları okuyarak bilgisayarınızın/sunucunun çeşitli özellikleri (hem hardware hem software) ile ilgili performans/yük/ıvırzıvır istatistiği çıkartmak, kayıtlarını loglamak, performans analizi yapmak için kullanılan windows programı
Phone and Modem Options = telephon.cpl
Telefon ve modem ile ilgili ayarları yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Power Configuration = powercfg.cpl
Güç seçenekleri ile ilgili ayarları ( uykuya geçme , otomatik kapanma , güç koruma vs.. ) yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Printers and Faxes = control printers
Printer ve faks seçenekleri ile ilgili ayarları yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Private Character Editor = eudcedit
Özel karakter düzenleyicisi . Windows’un font karakter duzenleme programidir.
Quicktime (If Installed) = QuickTime.cpl
Quicktime programını çalıştırır . (program sisteminizde yüklü ise )
Regional Settings = intl.cpl
Windows ‘da bilgisayarın tarih, sayı, para, dil, klavye gibi memleket ayarlarını yapmaya yarayan kontol panali elemanı .
Registry Editor = regedit
Windows un registry sini ( kayıt defterini ) editleyen program… Sıradan bir kullanıcının , bir kac keydeğişikliği yaparak kendini tanrı hissetmesine olanak verek bir programdır regedit.exe .Yeni anahtarlar ve değerler girerek sisteminizin tüm becerilerinizi buradan yönetebilirsiniz. Eğer sirketiniz internet erisiminize bazı kısıtlamalar getirdiyse regedit yoluyla bu kısıtlamaları bypass etmeniz mümkündür.Kullanmayı bilmiyorsanız ama sisteminizi çökertmeye de iyice niyet ettiyseniz , yapmanız gereken şey start menusunden run’ı çalıştırmak ve regedit yazıp enter’a basmaktır. Karşınıza gelen klasörlerin icine girip oradaki değerleri kafanıza göre değiştirin, sisteminizi başarıyla çökertmiş olacaksınız.
Registry Editor = regedit32
32 bit windows sistemlerinin regedit’i . Windows xp/2003′de root/sub keylere erişim yetkilerini ayarlayabilmek için regedit yeterliyken, windows nt/2000′de regedt32 yi kullanmak gereklidir. Windows 2000′de regedit’i çalıştırıp, keylere sağ tıklıyorum permissions seçeneği çıkmıyor diyenlere regedt32′yi kullanmalarını tavsiye ediniz.Windows xp’de: regedt32.exe regedit.exe’yi çalıştırıp hayatına son veren ufak bir programken, regedit kendi kendini ayrıca çalıştırma ihtiyacı duymaz. Regedit’te find olayinda keys, values, veya data aratilabilirken, regedt32′de sadece *** aratilabilir.Regedt32 multi-threaded’dir windows nt veya windows 2000 kullanilmaktaysa, regedt32′de security vardir.
Remote Desktop = mstsc
Microsoft terminal services client.. Windows xp’de remote desktop connection olarak gecen terminal services client programinin ismi… Regedit komutu ile “hkey_local_machine\system\ currentcontrolset\control\terminal server\winstations\rdp-tcp” klasörüne girerek 3389 un hex karşılığı olan 00000d3d değerine sahip portnumber anahtarına tercih ettiğiniz port numarasını yazmak maharetiyle dilerseniz 80 (http) nolu port üzerinden (firewall/proxy dinlemeden) uzaktaki bir bilgisayara bağlanmanızı sağlar
Removable Storage = ntmsmgr.msc
Çıkarılabilir disklerle ilgili ayarları yapabileceğiniz yönetim paneli .
Removable Storage Operator Requests = ntmsoprq.msc
Çıkarılabilir Depolama Birimi İşletmen İstekleri
Resultant Set of Policy (XP Prof) = rsop.msc
Performans Monitörü Sonuç İlke Grubu
Scanners and Cameras = sticpl.cpl
Tarayıcı ve kamera fonksiyonlarını çalıştırır.
Scheduled Tasks = control schedtasks
Zamanlandırılmış Görevler , Windows’un belli saatte belli işi yapması için ms tarafından içine yerleştirilmiş bir program.
Security Center = wscui.cpl
Güvenlik merkezi . Güvenlik ile ilgili ayarları yapabileceğiniz(firewall vs.) yönetim paneli .
Services = services.msc
Nt ve ayni tabani kullanan işletim sistemlerinde çalışan servisleri kontrol etmek icin kullanilan yönetim paneli .
Shared Folders = fsmgmt.msc
Paylaşılan klasörler ve bunlarla ilgili ayarları yapabileceğiniz bölüm …
Shuts Down Windows = shutdown
Bilgisayarınızı kapatmaya yarar
Sounds and Audio = mmsys.cpl
Ses efektleri ve ses aygıtları ile ilgili özellikleri yönetebileceğiniz bir kontrol paneli .
Spider Solitare Card Game = spider
Spider solitare oyununu açar …
SQL Client Configuration = cliconfg
Sql server network client tool ‘ u . Buradan Sql ile ilgili client ayarlarını yapabilirsiniz .
System Configuration Editor = sysedit
Çalıştırıldığında autoexec bat, config sys, win ini, system ini’yi hep beraber acan faydalı bir windows utility.
System Configuration Utility = msconfig
Sistem yapılandırma ve hizmet programı.
System File Checker Utility = sfc
Windows 2000 ve sonrası sistemlerde gui setup sonunda ve administrator istediginde komut satırından çalışarak sistem dosyalarını ve versiyonlarını kontrol eden, dllcache i de kontrol ederek gerekirse repopulate eden utility. sfc /scannow komutu ile windows’un korumalı sistem dosyalarında hata varsa yenisiyle değiştirmek için kullanabilirsiniz.
System Properties = sysdm.cpl
Sistem özellikleri ve ilgili ayarlara erişebileceğiniz kontrol paneli .
Task Manager = taskmgr
Windows işetim sisteminin bir programı. Windows işletim sistemlerinde çalışan sistem programı ve aplikasyonları gösteren, bunları sonlandırmaya imkan verir. Windows ‘ da highest priority ile çalışan bir programdır, nt ve 2000′de ctrl+shift+esc kombinasyonuyla, win9x’de ctrl+alt+del ile çalıştırılabilir. Higher priority alıp da sistemi yemeye and içmiş programları gözlemlemek amacıyla özel bir priority level’ı vardır (windows source’unu okudum ordan biliyorum). Eğer açılmıyorsa ilgili tuş kombinasyonunu kullanmanızla ve de numlock tuşu yakıp söndürelemiyorsa; temiz bir reset bilgisayarınızı açacak, gönlüne ferahlık verecek demektir.
Telnet Client = telnet
Başka bilgisayari uzaktan kullanmanizi saglayan protokol.. 23 nolu porttadir.Windows 2000de msdos interface’ine erismenizi saglayan daemoni ile gelen iletisim protokolu.
User Account Management = nusrmgr.cpl
Kullanıcı hesapları ve bunlarla ilgili ayarları yapabileceğiniz bir kontrol paneli.
Utility Manager = utilman
Utilman büyüteç , ekran okuyucusu vb gibi erişilebirlik seçeneklerini yöneteceğiniz bir kontrol panelidir . Görme zorluğu çekenler yada işitme problemi olanların sıkça kullandığı bir araç.
Windows Firewall = firewall.cpl
Windows xp ile birlikte gelen firewall. Service pack 2 ile birlikte epey değişmiş, aynı zamanda varsayılan olarak açık hale gelmiştir.Windows vista icin wfp kullanilarak bastan yazilmis olan firewall. Artik sadece disaridan gelen paketleri degil, disariya giden paketleri de filtrelemektedir. Tasarim hedefi “super duper her bi ozelligi olan sahane super firewall olmak” degil, “siradan ev kullanicilarinin gereksinimlerini karsilamak”tir.
Windows Magnifier = magnify
Büyüteç … Görme bozukluğu çekenlerin kullanabileceği bir programdır . Ekranda belirlediğiniz bölgedeki herşeyi belirlediğiniz oranda büyütür.
Windows Management Infrastructure = wmimgmt.msc
Windows yönetim araçları ( WMI ) hizmetini yapılandırır ve denetler .
Windows System Security Tool = syskey
Windows nt 4.0 ‘ dan itibaren gelen ve sam database’i 128-bit encrypt eden yazilim.. Offline olarak sam db’sinin kopyalanip password’lerin edilmesini engellemek uzere geliştirilmiştir. Windows 2000 ve sonraki surumlerinde sam database default olarak syskey ile encrypt edilmektedir…
Windows Update Launches = wupdmgr
Wupdmgr Microsoft windows update sayfasını açar ve bilgisayarınızı güncelleştirmenize yardımcı olur .
Windows XP Tour Wizard = tourstart
Windows Xp yi tanıran bir programcık .Bilgisayarınıza hayat veren yeni bir Windows sürümü olan Microsoft ® Windows® XP Professional’a hoş geldiniz! En iyiyi, Windows XP’yi yaşayın! Windows XP işini gerçekten çok iyi yapıyor! Windows XP’yi yaşamak için tüm yapmanız gereken sağdaki bağlantılardan birini tıklatmak.
Wordpad = write
Windows ile birlikte yüklü olarak gelen bir metin editorü programıdır.
Windows’da klavye, ses, mouse gibi bilgi girmeye yarayan device’larda kullanım engelliler için parametre değiştirme programı.
Add Hardware Wizard = hdwwiz.cpl
Hardware tanırma sihirbazı …
Add/Remove Programs = appwiz.cpl
Program ekleme ve kaldırma işlemleri …
Administrative Tools = control admintools
Backup,disk administrator,event viewer,performance editor,user manager,windows nt diagnostics gibi aletleri icinde bulunduran alet edevat grubu.
Automatic Updates = wuaucpl.cpl
Windows xp ile beraber gelen ve sisteme otomatik windows update guncellemelerinin yuklenmesini saglayan servis.
Bluetooth Transfer Wizard = fsquirt
Bluetooth aktarım sihirbazı .
Calculator = calc
Hesap makinesi .
Certificate Manager = certmgr.mscGüvenlik sertifikalarını yöneteceğimiz arayüz .
Character Map = charmap
Windows’un font viewing’e yarayan programı. Windows’la beraber gelen en faydalı ve en gerekli programlardan biri.
Check Disk Utility = chkdsk
NT platformunda scandisk’in yerini tekrar almış tarihi komut.
Clipboard Viewer = clipbrd
Windows’ta clipboard içinde ne olduğunu göstermeye yarayan standart uygulama. clipbrd komutunu verince çalışır. standart clipboard formatları ( unicode/ansi text, bitmap, metafile vs) dışındaki formatları (bilhassa html) gösterememek gibi bir zaafı vardır.
Command Prompt = cmd
Komut satırına geçmek için kullanılır.
Component Services = dcomcnfg
Windows Gezgini’nde veya komut isteminde çekirdek sürücüyü göremiyorsanız, yapılandırmayı doğrulamak için DCOMCNFG yardımcı programı (Dcomcnfg.exe) kullanılır.
Computer Management = compmgmt.msc
Windows 2000 ve Xp’de administrative tools’un içindeki bilgisayar yönetim uygulaması, içinde kullanıcılar ve grupların yaratılması ve hakları, disk yönetimi, servisler, aygıt yöneticisi, evet viewer vs. gibi tek tek de ulaşılabilecek bilumum uygulama toplu halde bulunur.
Object Packager = packager Nesne paketleyicisi
ODBC Data Source Administrator= odbccp32.cpl
OBDC veri kaynağı yöneticisini açar
On Screen Keyboard = osk
Windows 2000 accessibility programlarindan biri .. Ekranınızda sanal bir klavye çalışıyor ve bunu istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz . Yani (hardware) klavye olmaksizin mausunuzla klavyeyi kullanabilmenizi sağlayan program .
Opens AC3 Filter (If Installed) = ac3filter.cpl Ac3 filtresi ile ilgili ayarları yapabileceniz konsolu açar . ( Eğer bu sisteminizde yüklü ise )
Password Properties = password.cpl
Parala özelliklerini açar…
Performance Monitor = perfmon.msc
Pperfmon api’ı üzerinden sisteme kayıt edilmiş sayaçları okuyarak bilgisayarınızın/sunucunun çeşitli özellikleri (hem hardware hem software) ile ilgili performans/yük/ıvırzıvır istatistiği çıkartmak, kayıtlarını loglamak, performans analizi yapmak için kullanılan windows programı
Phone and Modem Options = telephon.cpl
Telefon ve modem ile ilgili ayarları yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Power Configuration = powercfg.cpl
Güç seçenekleri ile ilgili ayarları ( uykuya geçme , otomatik kapanma , güç koruma vs.. ) yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Printers and Faxes = control printers
Printer ve faks seçenekleri ile ilgili ayarları yapabileceğiniz kontrol panelini açar.
Private Character Editor = eudcedit
Özel karakter düzenleyicisi . Windows’un font karakter duzenleme programidir.
Quicktime (If Installed) = QuickTime.cpl
Quicktime programını çalıştırır . (program sisteminizde yüklü ise )
Regional Settings = intl.cpl
Windows ‘da bilgisayarın tarih, sayı, para, dil, klavye gibi memleket ayarlarını yapmaya yarayan kontol panali elemanı .
Registry Editor = regedit
Windows un registry sini ( kayıt defterini ) editleyen program… Sıradan bir kullanıcının , bir kac keydeğişikliği yaparak kendini tanrı hissetmesine olanak verek bir programdır regedit.exe .Yeni anahtarlar ve değerler girerek sisteminizin tüm becerilerinizi buradan yönetebilirsiniz. Eğer sirketiniz internet erisiminize bazı kısıtlamalar getirdiyse regedit yoluyla bu kısıtlamaları bypass etmeniz mümkündür.Kullanmayı bilmiyorsanız ama sisteminizi çökertmeye de iyice niyet ettiyseniz , yapmanız gereken şey start menusunden run’ı çalıştırmak ve regedit yazıp enter’a basmaktır. Karşınıza gelen klasörlerin icine girip oradaki değerleri kafanıza göre değiştirin, sisteminizi başarıyla çökertmiş olacaksınız.
Registry Editor = regedit32
32 bit windows sistemlerinin regedit’i . Windows xp/2003′de root/sub keylere erişim yetkilerini ayarlayabilmek için regedit yeterliyken, windows nt/2000′de regedt32 yi kullanmak gereklidir. Windows 2000′de regedit’i çalıştırıp, keylere sağ tıklıyorum permissions seçeneği çıkmıyor diyenlere regedt32′yi kullanmalarını tavsiye ediniz.Windows xp’de: regedt32.exe regedit.exe’yi çalıştırıp hayatına son veren ufak bir programken, regedit kendi kendini ayrıca çalıştırma ihtiyacı duymaz. Regedit’te find olayinda keys, values, veya data aratilabilirken, regedt32′de sadece *** aratilabilir.Regedt32 multi-threaded’dir windows nt veya windows 2000 kullanilmaktaysa, regedt32′de security vardir.
Remote Desktop = mstsc
Microsoft terminal services client.. Windows xp’de remote desktop connection olarak gecen terminal services client programinin ismi… Regedit komutu ile “hkey_local_machine\system\ currentcontrolset\control\terminal server\winstations\rdp-tcp” klasörüne girerek 3389 un hex karşılığı olan 00000d3d değerine sahip portnumber anahtarına tercih ettiğiniz port numarasını yazmak maharetiyle dilerseniz 80 (http) nolu port üzerinden (firewall/proxy dinlemeden) uzaktaki bir bilgisayara bağlanmanızı sağlar
Removable Storage = ntmsmgr.msc
Çıkarılabilir disklerle ilgili ayarları yapabileceğiniz yönetim paneli .
Removable Storage Operator Requests = ntmsoprq.msc
Çıkarılabilir Depolama Birimi İşletmen İstekleri
Resultant Set of Policy (XP Prof) = rsop.msc
Performans Monitörü Sonuç İlke Grubu
Scanners and Cameras = sticpl.cpl
Tarayıcı ve kamera fonksiyonlarını çalıştırır.
Scheduled Tasks = control schedtasks
Zamanlandırılmış Görevler , Windows’un belli saatte belli işi yapması için ms tarafından içine yerleştirilmiş bir program.
Security Center = wscui.cpl
Güvenlik merkezi . Güvenlik ile ilgili ayarları yapabileceğiniz(firewall vs.) yönetim paneli .
Services = services.msc
Nt ve ayni tabani kullanan işletim sistemlerinde çalışan servisleri kontrol etmek icin kullanilan yönetim paneli .
Shared Folders = fsmgmt.msc
Paylaşılan klasörler ve bunlarla ilgili ayarları yapabileceğiniz bölüm …
Shuts Down Windows = shutdown
Bilgisayarınızı kapatmaya yarar
Sounds and Audio = mmsys.cpl
Ses efektleri ve ses aygıtları ile ilgili özellikleri yönetebileceğiniz bir kontrol paneli .
Spider Solitare Card Game = spider
Spider solitare oyununu açar …
SQL Client Configuration = cliconfg
Sql server network client tool ‘ u . Buradan Sql ile ilgili client ayarlarını yapabilirsiniz .
System Configuration Editor = sysedit
Çalıştırıldığında autoexec bat, config sys, win ini, system ini’yi hep beraber acan faydalı bir windows utility.
System Configuration Utility = msconfig
Sistem yapılandırma ve hizmet programı.
System File Checker Utility = sfc
Windows 2000 ve sonrası sistemlerde gui setup sonunda ve administrator istediginde komut satırından çalışarak sistem dosyalarını ve versiyonlarını kontrol eden, dllcache i de kontrol ederek gerekirse repopulate eden utility. sfc /scannow komutu ile windows’un korumalı sistem dosyalarında hata varsa yenisiyle değiştirmek için kullanabilirsiniz.
System Properties = sysdm.cpl
Sistem özellikleri ve ilgili ayarlara erişebileceğiniz kontrol paneli .
Task Manager = taskmgr
Windows işetim sisteminin bir programı. Windows işletim sistemlerinde çalışan sistem programı ve aplikasyonları gösteren, bunları sonlandırmaya imkan verir. Windows ‘ da highest priority ile çalışan bir programdır, nt ve 2000′de ctrl+shift+esc kombinasyonuyla, win9x’de ctrl+alt+del ile çalıştırılabilir. Higher priority alıp da sistemi yemeye and içmiş programları gözlemlemek amacıyla özel bir priority level’ı vardır (windows source’unu okudum ordan biliyorum). Eğer açılmıyorsa ilgili tuş kombinasyonunu kullanmanızla ve de numlock tuşu yakıp söndürelemiyorsa; temiz bir reset bilgisayarınızı açacak, gönlüne ferahlık verecek demektir.
Telnet Client = telnet
Başka bilgisayari uzaktan kullanmanizi saglayan protokol.. 23 nolu porttadir.Windows 2000de msdos interface’ine erismenizi saglayan daemoni ile gelen iletisim protokolu.
User Account Management = nusrmgr.cpl
Kullanıcı hesapları ve bunlarla ilgili ayarları yapabileceğiniz bir kontrol paneli.
Utility Manager = utilman
Utilman büyüteç , ekran okuyucusu vb gibi erişilebirlik seçeneklerini yöneteceğiniz bir kontrol panelidir . Görme zorluğu çekenler yada işitme problemi olanların sıkça kullandığı bir araç.
Windows Firewall = firewall.cpl
Windows xp ile birlikte gelen firewall. Service pack 2 ile birlikte epey değişmiş, aynı zamanda varsayılan olarak açık hale gelmiştir.Windows vista icin wfp kullanilarak bastan yazilmis olan firewall. Artik sadece disaridan gelen paketleri degil, disariya giden paketleri de filtrelemektedir. Tasarim hedefi “super duper her bi ozelligi olan sahane super firewall olmak” degil, “siradan ev kullanicilarinin gereksinimlerini karsilamak”tir.
Windows Magnifier = magnify
Büyüteç … Görme bozukluğu çekenlerin kullanabileceği bir programdır . Ekranda belirlediğiniz bölgedeki herşeyi belirlediğiniz oranda büyütür.
Windows Management Infrastructure = wmimgmt.msc
Windows yönetim araçları ( WMI ) hizmetini yapılandırır ve denetler .
Windows System Security Tool = syskey
Windows nt 4.0 ‘ dan itibaren gelen ve sam database’i 128-bit encrypt eden yazilim.. Offline olarak sam db’sinin kopyalanip password’lerin edilmesini engellemek uzere geliştirilmiştir. Windows 2000 ve sonraki surumlerinde sam database default olarak syskey ile encrypt edilmektedir…
Windows Update Launches = wupdmgr
Wupdmgr Microsoft windows update sayfasını açar ve bilgisayarınızı güncelleştirmenize yardımcı olur .
Windows XP Tour Wizard = tourstart
Windows Xp yi tanıran bir programcık .Bilgisayarınıza hayat veren yeni bir Windows sürümü olan Microsoft ® Windows® XP Professional’a hoş geldiniz! En iyiyi, Windows XP’yi yaşayın! Windows XP işini gerçekten çok iyi yapıyor! Windows XP’yi yaşamak için tüm yapmanız gereken sağdaki bağlantılardan birini tıklatmak.
Wordpad = write
Windows ile birlikte yüklü olarak gelen bir metin editorü programıdır.
windows xp kurulumu
win xp format atma ve kurulum(video youtube.com dandır)
part1
part2
part1
part2
Etiketler:
anlatım,
format,
part1,
part2,
xp,
xp kurulumu,
xp ye format,
youtube
27 Ocak 2010 Çarşamba
WEB MASTER TERİMLERİ
SEO:
Arama Motoru Optimizasyonu sözlüğünün İngilizce karşılığı ve kısaltmasıdır.
PR:
PageRank kelimesinin kısaltmasıdır.
PageRank:
Google'ın sayfa sıralama sisteminde kullandığı bir teknolojidir. Bu mantığa göre '' Bir webmaster bir siteye link verdi ise o site muhakkak güzeldir.Güzel olmayan bir siteye niye insanlar link versin ki '' Bu mantığa göre Google'ın sitelere verdiği değere PageRank denir.
Page Rank Güncellemesi: Google her 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini günceller,buna PageRank güncellemesi denir.
Backlink:
Bir siteden aldığınız linke backlink denir.
Metatag:
Siteyi Google vb. arama motorlarına tanıtıcı koddur.Detayları makalelerimde okuyabilirsiniz.
Sandbox:
Sıkça duyduğunuz bu kelime, PageRank arttırmak amacı ile girilen link değişimlerinin abartılması sonucu, Google'ın siteye verdiği cezadır.Aynı zamanda SPAM adı verilen farklı teknikler kullanan kimselere Google tarafından verilen geçici cezalardır.Bu ceza sonucu kimsenin Google'dan en çok hit aldığı kelimede büyük zarara uğraması muhtemeldir.Kişi bu kelime öbeğinde ilk sayfa çıkıyorsa bir anda 10. sayfaya düşebilir.
Google Ban: Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi,kural ihlali yapan webmasterın indexlerinin tamamen silinmesi olayıdır.Google da hiçbir sayfanız kalmaz.
DMOZ:
Dünyanın en büyük dizinidir.PageRank değeri 8 olduğu için ve Google anormal derecede önemsediği için herkes oraya eklenmek ister.Ancak DMOZ sadece kaliteli siteleri listeler.
ASP
ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.
ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir.
BackUp
Backup'ın Türkçesi "yedeklemek"tir. Bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veritabanlarının, yedeğini alma işlemine BackUp denir. BackUp işlemi sistem sorunlarında veya olası donanım problemlerinde bilgisayardaki verilerin kaybolmaması için yapılır.
Çoğu hosting firması sistem sorunlarında müşterilerinin verilerinin kaybolmaması için düzenli olarak serverlarındaki bilgilerin backuplarını almaktadır.
Bandwidth
Bandwidth, Türkçe'si bant genişliği, kullanılan sistem veya cihazın calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Kısaca bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.
CGI
CGI (Common Gateway Interface) bir web sunucusunun aynı makinadaki programlarla ve o programların web sunucusuyla olan iletişimlerini düzenleyen kurallara verilen addır.
CGI programlarları genellikle web sunucusundan aldıkları bir veriyle işlem yapar; veriyi email olarak bir adrese yollamak veya veriyi veritabanına kaydetmek gibi.
CGI scriptleri CGI arayüzünü kullanan küçük programcıklardır. CGI, Perl vs gibi bir programlama dili değil, bir web sunucunun verilerle işlem yapmasını sağlayan bir arayüzdür.
Co-location
Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.
ColdFusion
ColdFusion advanced web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir.
Database Server
Database server, Türkçe'si veritabanı sunucusu, spesifik olarak veritabanı işlemleri için konfigure edilmiş web sunucusudur. Genellikle yüksek işlem gücü gerektiren, e-commerce tarzı, sistemler için tercih edilir.
Dedicated Server
Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış web sunucusudur. Normal (shared) hostinde yüzlerce site aynı sunucuda barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.
Co-location'dan farkı müşteri kendi donanımını sağlamak zorunda değildir. Donanım hosting firması tarafından sağlanır.
Domain Name
Domain name, Türkçe'si alan adı, bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adı noktayla ayrılmış iki bölümden oluştur. Birinci bölüm sitenin adını (örn: cennetforum), noktadan sonraki ikinci bölüm ise (örn: .com) alan adının uzantısını oluşturur.
.com .net .org .com.tr ve bunun gibi yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur.
E-commerce
Türkçe'si elektornik ticarettir. İnternet üzerinden alım-satım hizmeti veren sitelerin gelen adıdır.
FTP
FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur. TCP/IP protokolunu kullanan bir uygulamadır.
FTP yapabilmek için genellikle FTP programları kullanılır. (CuteFTP, LeechFTP vs..)
Frontpage Extension
FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı vs.. özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar.
HTTP
HTTP (HyperText Transport Protocol) hypertext dosyalarının internet üzerinden gönderilmesini / yayınlanmasını düzenleyen protokoldür.
GB (GigaByte)
Gigabyte demektir. Gigabyte = 1024 Megabyte
IIS
IIS (Microsoft Internet Information Server) Windows NT Server 4 ve Windows 2000 Server'la birlikte gelen Microsoft'un web sunucusudur.
JSP
JSP (Java Server Pages), Java Servlet teknolojisinin bir uzantısıdır. HTML ve sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. JSP sayfaları .jsp uzantısı taşır.
Arama Motoru Optimizasyonu sözlüğünün İngilizce karşılığı ve kısaltmasıdır.
PR:
PageRank kelimesinin kısaltmasıdır.
PageRank:
Google'ın sayfa sıralama sisteminde kullandığı bir teknolojidir. Bu mantığa göre '' Bir webmaster bir siteye link verdi ise o site muhakkak güzeldir.Güzel olmayan bir siteye niye insanlar link versin ki '' Bu mantığa göre Google'ın sitelere verdiği değere PageRank denir.
Page Rank Güncellemesi: Google her 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini günceller,buna PageRank güncellemesi denir.
Backlink:
Bir siteden aldığınız linke backlink denir.
Metatag:
Siteyi Google vb. arama motorlarına tanıtıcı koddur.Detayları makalelerimde okuyabilirsiniz.
Sandbox:
Sıkça duyduğunuz bu kelime, PageRank arttırmak amacı ile girilen link değişimlerinin abartılması sonucu, Google'ın siteye verdiği cezadır.Aynı zamanda SPAM adı verilen farklı teknikler kullanan kimselere Google tarafından verilen geçici cezalardır.Bu ceza sonucu kimsenin Google'dan en çok hit aldığı kelimede büyük zarara uğraması muhtemeldir.Kişi bu kelime öbeğinde ilk sayfa çıkıyorsa bir anda 10. sayfaya düşebilir.
Google Ban: Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi,kural ihlali yapan webmasterın indexlerinin tamamen silinmesi olayıdır.Google da hiçbir sayfanız kalmaz.
DMOZ:
Dünyanın en büyük dizinidir.PageRank değeri 8 olduğu için ve Google anormal derecede önemsediği için herkes oraya eklenmek ister.Ancak DMOZ sadece kaliteli siteleri listeler.
ASP
ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.
ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir.
BackUp
Backup'ın Türkçesi "yedeklemek"tir. Bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veritabanlarının, yedeğini alma işlemine BackUp denir. BackUp işlemi sistem sorunlarında veya olası donanım problemlerinde bilgisayardaki verilerin kaybolmaması için yapılır.
Çoğu hosting firması sistem sorunlarında müşterilerinin verilerinin kaybolmaması için düzenli olarak serverlarındaki bilgilerin backuplarını almaktadır.
Bandwidth
Bandwidth, Türkçe'si bant genişliği, kullanılan sistem veya cihazın calıştığı frekans bölgesinin genişligini ifade eden değerdir. Kısaca bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği data tranferi limitini gösterir.
CGI
CGI (Common Gateway Interface) bir web sunucusunun aynı makinadaki programlarla ve o programların web sunucusuyla olan iletişimlerini düzenleyen kurallara verilen addır.
CGI programlarları genellikle web sunucusundan aldıkları bir veriyle işlem yapar; veriyi email olarak bir adrese yollamak veya veriyi veritabanına kaydetmek gibi.
CGI scriptleri CGI arayüzünü kullanan küçük programcıklardır. CGI, Perl vs gibi bir programlama dili değil, bir web sunucunun verilerle işlem yapmasını sağlayan bir arayüzdür.
Co-location
Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.
ColdFusion
ColdFusion advanced web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir.
Database Server
Database server, Türkçe'si veritabanı sunucusu, spesifik olarak veritabanı işlemleri için konfigure edilmiş web sunucusudur. Genellikle yüksek işlem gücü gerektiren, e-commerce tarzı, sistemler için tercih edilir.
Dedicated Server
Dedicated server (kiralık sunucu) sadece bir müşteri için ayrılmış web sunucusudur. Normal (shared) hostinde yüzlerce site aynı sunucuda barındırılırken dedicated serverlar sadece bir müşteriye hizmet eder.
Co-location'dan farkı müşteri kendi donanımını sağlamak zorunda değildir. Donanım hosting firması tarafından sağlanır.
Domain Name
Domain name, Türkçe'si alan adı, bir web sitesinin internetteki adıdır. Alan adı noktayla ayrılmış iki bölümden oluştur. Birinci bölüm sitenin adını (örn: cennetforum), noktadan sonraki ikinci bölüm ise (örn: .com) alan adının uzantısını oluşturur.
.com .net .org .com.tr ve bunun gibi yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur.
E-commerce
Türkçe'si elektornik ticarettir. İnternet üzerinden alım-satım hizmeti veren sitelerin gelen adıdır.
FTP
FTP (File transfer protocol) bir web sunucusuna dosya göndermenin veya sunucuda bulunan dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın en kolay yoludur. TCP/IP protokolunu kullanan bir uygulamadır.
FTP yapabilmek için genellikle FTP programları kullanılır. (CuteFTP, LeechFTP vs..)
Frontpage Extension
FrontPage web sayfası yaratma programının sunduğu hazır web-botları olan sayfa içinde arama, sayfa sayacı vs.. özelliklerin websitenize entegre edilebilmesini sağlar.
HTTP
HTTP (HyperText Transport Protocol) hypertext dosyalarının internet üzerinden gönderilmesini / yayınlanmasını düzenleyen protokoldür.
GB (GigaByte)
Gigabyte demektir. Gigabyte = 1024 Megabyte
IIS
IIS (Microsoft Internet Information Server) Windows NT Server 4 ve Windows 2000 Server'la birlikte gelen Microsoft'un web sunucusudur.
JSP
JSP (Java Server Pages), Java Servlet teknolojisinin bir uzantısıdır. HTML ve sunucu taraflı Java progamlarının birlikte çalışmasını sağlar. JSP sayfaları .jsp uzantısı taşır.
Sitenizi arama motorlarına ekleme ve optimizasyon hakkında
Arama Motoru Nedir?
Arama motorları internette yayın yapan web sitelerinde içerik aramaya yarayan ve bu siteleri aranan kriterlerle olan ilişkisine göre sıralayıp ziyaretçiye sunan web siteleridir. (örn: google, yahoo, altavista, msn) Bu sebeple site sahiplerine büyük yarar sağlarlar.
Bir Arama Motoru İçeriğini Nasıl Oluşturur?
1) Arama motorları spider (örümcek) veya crawler denilen yazılımlar kullanır. Bu bu arama yazılımları sayesinde webde siteler arasındaki bağlantıları (link) izleyerek yeni sitelere ulaşır, ve onları veritabanına katar.
2) Bazı büyük arama motorları sitelerin yöneticileri tarafından arama motoru veritabanına eklenmesine izin verir.
3) Büyük arama motorları, belli ücret karşılığında bu ekleme işlemini yapar.
Sitemi neden arama motoruna eklemeliyim?
Arama motorları ziyaretçiler tarafından internette bilgi aramada kullanılır. Eğer sitenizi eklerseniz, aramada üst sıralarda sizin siteniz gösterilir. Ziyaretçi sitenizi ziyaret eder. Bir arama motorundan sitenize ne kadar çok bağlantı olursa, sitenizin bulunma ihtimali o kadar artar. Bu sebeple site arama motorlarına kaydedilmelidir. Böylece sitenin pagerank (arama motoru sıralaması) ve birinci sıraya çıkma şansı artmış olacaktır.
Ben nasıl kayıt olabilirim?
1) Arama motoru kayıt işlemini bizzat kendiniz yapabilirsiniz. Fakat internette çok fazla (milyonlarca) arama motoru bulunduğundan bu çok zahmetli olur.
2) Web üzerinde bu işi ticaret haline getirip sizi bir ücret karşılığında arama motorlarına kaydetmeyi vaad eden binlerce site vardır. Bu garantili bir yol olmadığı gibi, bu kişilerin sizi dolandırma ihtimali de yüksektir.
3) Sizlere bedava olarak sunduğumuz SITEMIEKLE.COM ile en popüler arama motorlarında sitenizin listelenmesini sağlayabilirsiniz.
Sitemiekle.com stemi nasıl kaydeder?
Sitemiz diğer ücretli arama motoru kayıt sitelerinin yaptığı gibi, sitenizin adresini arama motorlarına bildirir. Bu işlemi üretsiz olarak, saniyeler içinde yapar.
sitemin arama motorlarında listelenme garantisi var mı?
Hayır yok. Buna sitenizin içeriği, dizaynı, özgünlüğü, güncelliği vs. gibi unsurlar göz önüne alınarak arama motoru şirketi tarafından karar verilir. Eğer size bunun garantisini veren kişilerle karşılaşırsanız, sadece sizi aldatmaya çalıştıklarına şüphe yoktur.
Sitemiekle.com'un bu işten çıkarı nedir?
Sitemizde yer alan reklamların gelirlerinden başka bir çıkarımız yoktur. Hizmetten memnun kalırsanız, lütfen sponsorlarımızın sitelerini ziyaret ederek bize destek olmayı ihmal etmeyin.
Arama motorları internette yayın yapan web sitelerinde içerik aramaya yarayan ve bu siteleri aranan kriterlerle olan ilişkisine göre sıralayıp ziyaretçiye sunan web siteleridir. (örn: google, yahoo, altavista, msn) Bu sebeple site sahiplerine büyük yarar sağlarlar.
Bir Arama Motoru İçeriğini Nasıl Oluşturur?
1) Arama motorları spider (örümcek) veya crawler denilen yazılımlar kullanır. Bu bu arama yazılımları sayesinde webde siteler arasındaki bağlantıları (link) izleyerek yeni sitelere ulaşır, ve onları veritabanına katar.
2) Bazı büyük arama motorları sitelerin yöneticileri tarafından arama motoru veritabanına eklenmesine izin verir.
3) Büyük arama motorları, belli ücret karşılığında bu ekleme işlemini yapar.
Sitemi neden arama motoruna eklemeliyim?
Arama motorları ziyaretçiler tarafından internette bilgi aramada kullanılır. Eğer sitenizi eklerseniz, aramada üst sıralarda sizin siteniz gösterilir. Ziyaretçi sitenizi ziyaret eder. Bir arama motorundan sitenize ne kadar çok bağlantı olursa, sitenizin bulunma ihtimali o kadar artar. Bu sebeple site arama motorlarına kaydedilmelidir. Böylece sitenin pagerank (arama motoru sıralaması) ve birinci sıraya çıkma şansı artmış olacaktır.
Ben nasıl kayıt olabilirim?
1) Arama motoru kayıt işlemini bizzat kendiniz yapabilirsiniz. Fakat internette çok fazla (milyonlarca) arama motoru bulunduğundan bu çok zahmetli olur.
2) Web üzerinde bu işi ticaret haline getirip sizi bir ücret karşılığında arama motorlarına kaydetmeyi vaad eden binlerce site vardır. Bu garantili bir yol olmadığı gibi, bu kişilerin sizi dolandırma ihtimali de yüksektir.
3) Sizlere bedava olarak sunduğumuz SITEMIEKLE.COM ile en popüler arama motorlarında sitenizin listelenmesini sağlayabilirsiniz.
Sitemiekle.com stemi nasıl kaydeder?
Sitemiz diğer ücretli arama motoru kayıt sitelerinin yaptığı gibi, sitenizin adresini arama motorlarına bildirir. Bu işlemi üretsiz olarak, saniyeler içinde yapar.
sitemin arama motorlarında listelenme garantisi var mı?
Hayır yok. Buna sitenizin içeriği, dizaynı, özgünlüğü, güncelliği vs. gibi unsurlar göz önüne alınarak arama motoru şirketi tarafından karar verilir. Eğer size bunun garantisini veren kişilerle karşılaşırsanız, sadece sizi aldatmaya çalıştıklarına şüphe yoktur.
Sitemiekle.com'un bu işten çıkarı nedir?
Sitemizde yer alan reklamların gelirlerinden başka bir çıkarımız yoktur. Hizmetten memnun kalırsanız, lütfen sponsorlarımızın sitelerini ziyaret ederek bize destek olmayı ihmal etmeyin.
Adsenseden Banlanmamak İçin 10 Sebep
Madde 1-Asla pahalı kelime kasmayın. Pahalı kelimeden kastım tıklama fiyatları yüksek kelimeler. Tek tık için 1$ ve üzeri veren kelimeler (forex, student loan, mesothelioma, cancer drugs vs.vs... ) Elbetteki siteniz ingilizce olabilir. Hatta makale sitesi tavsiye ederim ...//
Pahalı kelimeler kasarsanız çok güzel para kazanırsınız ama alamazsınız. Google reklamlarını bedava yayınlamış olursunuz. Hesabınıza yazık olur... Eskiden bu kadar çok denetim ve kontrol yoktu. belki o yüksek kazanç miktarlarını alırdınız ama artık kuş uçurtmuyorlar almanız imkansız...
Madde 2-Asla bir tane google adsense hesabına yoğunlaşmayın. Eğer sadece Google adsenseden para kazanmak amaçlı bir siteler açtıysanız kazancınız 1500 doları aşmasın.(Hatta mümkün olduğunda kazançlarınızı hesaplara bölerek bu kazanç değerini 800 dolara kadar çekin)
Madde 3-Asla Popup hit basmayın.Veyahut frame hit. Açık konuşalım, bir çoğu google ziyaretçi hitini beklemez direk kullanıcıyı siteye başka yollardan çekerek kazanmak ister.Ancak bununda belli temel durumları vardır.Sayfanıza Banner yada text şeklinde olağan kullanıcı hiti çekiniz.Yani kimse sayfanıza zorunlu girmesin.Google sevmiyor çünkü.Bu önemli bir ayrıntı.
Madde 4-Asla frame ile ingilizce veyahut direk pahalı reklam çıkarmayın.Buda bi çeşit uyanıklık gibi duruyor ancak googlenin en sevmediği türlerden.Yani senin türkçe forumun vardır kalkar pahalı ve popüler reklamlar çıkarıyorsundur. Google salak değil, dünyanın en zeki mühendislerinin çalıştığı dev bir firma oldugunu asla unutmayın. Yapılmış ve yapılması muhtemel tüm hile yollarının önlemleri çoktan alındı. Sen sitenden tık başına 0,10 bile alamazken bir anda 0,7 - 1,0 gibi değerler alman olağan gelmez googleye.Belki bir ay alırsınız ancak 2.ci ay olmaz.Hatta google hesabıda banlamaz domaininizi banlar yazık olur.
Madde 5-Asla dolduruşa gelmeyin.Forumlarda gördüğünüz kazanç istatistikleri sizi yanıltmasın.Siz 250 dolar kazanıyorsunuzdur ayda ama hakkıyla hile yapmadan veya hile korkusu ile yaşamadan.Adam 2500 dolar kazanıyordur gidin bide ona sorun nasıl kazanıyorsun diye.Yinede tüm genellemeler yanlıştır.Ancak asla Yabancı kelime veyahut Pahalı kelime furyasına kapılmayın.Elinizdekinide kaybedersiniz.Kısacası her söylenene inanmayın ve dolduruşa gelmeyin. Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyin...
Madde 6-Asla kullanıcıyı kandırmayın.Evet kullanıcının piskolojisi ile oynayabilirsiniz.Örneğin yazıların arasına oyun açılmadan önce yada videonun hemen altına yorum yazılan bölgenin hemen üstüne koyarak kullanıcıyı piskolojik olarak tıklamaya teşvik edebilirsiniz.Ancak Direkt olarak kullanıcıya reklama tıklamak zorundasın havası verirseniz vede bunu yazıyla yada simgelerle belirtirseniz google acımaz.Googlenin en sevmediği şeylerden biriside teşviktir.
Madde 7-http://www.r10.net/google-adsense/36...ani-geldi.html Bu sayfada radminin paylaştığı uygulamayı mutlaka kullanın.Geçersiz tık yapan düşmanlarınız veyahut insanlar olabilir.En azından bu tür bi olay için büyük ölçüde önlem almış olursunuz.
Madde 8-Birşeylerin garip gittiğini düşündüğünüzde (örneğin tıklama istatistiklerinizin ani fırlaması kazanç dengelerinin bozulması) veyahut yerleşimlerin hile kapsamına girip girmediği konusunda şüpheleriniz olduğunda mutlaka önceden googleye bildirin.Google sizin mailinizi bekliyor olacak.Çünkü iletişime önem veriyolar.Her konuda yardımcı olacaklardır.En kötü ihtimal r10.net teki makaleleri okuyarak veyahut sorularınızı konu açarak iletin önceden önlem almak iyidir.
Madde 9-Asla ama Asla kendi reklamlarınıza tıklamayın, Heleki aynı bilgisayardan hesabınızı kontrol ediyorsanız. Daha önce banlanmış bir kişinin bilgileri ile(adres telefon ad soyad vs.) tekrar başvurmayın. Daha önce kullandığınız bir banka hesabını eft bilgisi olarak tekrar kullanmayın.Tüm bunlar banlanma sebebi ve risk taşıyıcı unsurlardır.
Madde 10-Yukarıdaki maddelerden en az 7 sini uygulayın.İyi biri olursanız belki ozaman şirinleri bile görebilirsiniz
Pahalı kelimeler kasarsanız çok güzel para kazanırsınız ama alamazsınız. Google reklamlarını bedava yayınlamış olursunuz. Hesabınıza yazık olur... Eskiden bu kadar çok denetim ve kontrol yoktu. belki o yüksek kazanç miktarlarını alırdınız ama artık kuş uçurtmuyorlar almanız imkansız...
Madde 2-Asla bir tane google adsense hesabına yoğunlaşmayın. Eğer sadece Google adsenseden para kazanmak amaçlı bir siteler açtıysanız kazancınız 1500 doları aşmasın.(Hatta mümkün olduğunda kazançlarınızı hesaplara bölerek bu kazanç değerini 800 dolara kadar çekin)
Madde 3-Asla Popup hit basmayın.Veyahut frame hit. Açık konuşalım, bir çoğu google ziyaretçi hitini beklemez direk kullanıcıyı siteye başka yollardan çekerek kazanmak ister.Ancak bununda belli temel durumları vardır.Sayfanıza Banner yada text şeklinde olağan kullanıcı hiti çekiniz.Yani kimse sayfanıza zorunlu girmesin.Google sevmiyor çünkü.Bu önemli bir ayrıntı.
Madde 4-Asla frame ile ingilizce veyahut direk pahalı reklam çıkarmayın.Buda bi çeşit uyanıklık gibi duruyor ancak googlenin en sevmediği türlerden.Yani senin türkçe forumun vardır kalkar pahalı ve popüler reklamlar çıkarıyorsundur. Google salak değil, dünyanın en zeki mühendislerinin çalıştığı dev bir firma oldugunu asla unutmayın. Yapılmış ve yapılması muhtemel tüm hile yollarının önlemleri çoktan alındı. Sen sitenden tık başına 0,10 bile alamazken bir anda 0,7 - 1,0 gibi değerler alman olağan gelmez googleye.Belki bir ay alırsınız ancak 2.ci ay olmaz.Hatta google hesabıda banlamaz domaininizi banlar yazık olur.
Madde 5-Asla dolduruşa gelmeyin.Forumlarda gördüğünüz kazanç istatistikleri sizi yanıltmasın.Siz 250 dolar kazanıyorsunuzdur ayda ama hakkıyla hile yapmadan veya hile korkusu ile yaşamadan.Adam 2500 dolar kazanıyordur gidin bide ona sorun nasıl kazanıyorsun diye.Yinede tüm genellemeler yanlıştır.Ancak asla Yabancı kelime veyahut Pahalı kelime furyasına kapılmayın.Elinizdekinide kaybedersiniz.Kısacası her söylenene inanmayın ve dolduruşa gelmeyin. Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyin...
Madde 6-Asla kullanıcıyı kandırmayın.Evet kullanıcının piskolojisi ile oynayabilirsiniz.Örneğin yazıların arasına oyun açılmadan önce yada videonun hemen altına yorum yazılan bölgenin hemen üstüne koyarak kullanıcıyı piskolojik olarak tıklamaya teşvik edebilirsiniz.Ancak Direkt olarak kullanıcıya reklama tıklamak zorundasın havası verirseniz vede bunu yazıyla yada simgelerle belirtirseniz google acımaz.Googlenin en sevmediği şeylerden biriside teşviktir.
Madde 7-http://www.r10.net/google-adsense/36...ani-geldi.html Bu sayfada radminin paylaştığı uygulamayı mutlaka kullanın.Geçersiz tık yapan düşmanlarınız veyahut insanlar olabilir.En azından bu tür bi olay için büyük ölçüde önlem almış olursunuz.
Madde 8-Birşeylerin garip gittiğini düşündüğünüzde (örneğin tıklama istatistiklerinizin ani fırlaması kazanç dengelerinin bozulması) veyahut yerleşimlerin hile kapsamına girip girmediği konusunda şüpheleriniz olduğunda mutlaka önceden googleye bildirin.Google sizin mailinizi bekliyor olacak.Çünkü iletişime önem veriyolar.Her konuda yardımcı olacaklardır.En kötü ihtimal r10.net teki makaleleri okuyarak veyahut sorularınızı konu açarak iletin önceden önlem almak iyidir.
Madde 9-Asla ama Asla kendi reklamlarınıza tıklamayın, Heleki aynı bilgisayardan hesabınızı kontrol ediyorsanız. Daha önce banlanmış bir kişinin bilgileri ile(adres telefon ad soyad vs.) tekrar başvurmayın. Daha önce kullandığınız bir banka hesabını eft bilgisi olarak tekrar kullanmayın.Tüm bunlar banlanma sebebi ve risk taşıyıcı unsurlardır.
Madde 10-Yukarıdaki maddelerden en az 7 sini uygulayın.İyi biri olursanız belki ozaman şirinleri bile görebilirsiniz
Pagerankımı nasıl yükseltebilirim(anlatım)
Pagerank Nedir?
Pagerank kelimesinin tam Türkçe karşığı yok ancak dilimize link popülerliği diye çevirebiliriz .Arama motoru programlayanlar, söyle düşünmüşler eğer bir siteye herkes link veriyorsa bu site iyi bir site olmalı.Insanlarin link verdiği site kötü bir site olamaz.İnsanlar kötü siteye link vermez. Bu sebeple çok link verilmiş siteyi üst sıraya taşıyalım diye düşünmüşler belli kriterler çerçevesinde.
Sitelerin pagerank degerini takip etmek için bilgisayarınıza google toolbarı kurarak işe başlaya bilirsiniz. http://toolbar.google.com
Google toolbarı kurduktan sonra mouse ile PageRank yazan bölümün üzerine gelirseniz sitenizin pagerank degerini görebilirsiniz.
Siteniz yeni açıldıgı için sitenizin pagerank degeri sıfırdır.Google toolbar degerini 3 ayda bir güncellemektedir.Bu demektir ki, sitenizin pagerank kazanması için 3 ay beklemeniz gerekebilmektedir.Bu 3 ayı en iyi şekilde degerlendirmek için, sizinle aynı içerikli sitelerden link almaya çalışmanız gerekmekte.Örnegin siteniz Spor sitesi ise, gidip spor sitesi içerikli sitelerden link almaya çalışmanız gerekmekte.Spor siteniz için gidip mp3 sitesinden yada şiir sitesinden link alırsanız, siteniz pagerank kazanma şansı olmazz.
İşte bu olayı çogu kişi hala anlamamakta israr ediyor.Pagerank olayının felsefesi şu, aynı içerikli yada aynı konulu sitelerin diger siteye link vermesi.Mesela http://www.php.net/links.php adresi buna çok güzel bir örnektir.bakınız, PHP konusu dışında başka hiç bir siteye link yoktur ve link verdigi sitelerde php konusu dışındaki şeylere link vermememiştir.
Amaçları pagerank birliği oluşturmak yada pagerank kazanmak degil ama pagerank onlar için ödül.
Ama bizim sitelerde vardır pagerank birliği oluşturmak, sonuç hüsrandır.
link degişimi yapılan sitelerin pr5 pr4 den öteye gitmez pagerankları.
Pagerank birliklerine boşuna katılmanıza gerek yoktur.Sizinle aynı içerikli birkaç siteden link almanız bile pr5 olmanıza rahatlıkla yeter.
Siteniz yeni açılmış ise, link sitelerine, dizinlere, toplistlere girip ilk güncellemede pr4 olduktan sonra sizinle aynı içerikli sitelere mail atarak dost site olmanız pr5 olmanız için yeterde artar.
Pagerank olayı çok fazla ayrıntısı olan bir konudur forumdaki eski yazıları mutlaka okuyun.
türkçe kaynak olarakta
www.gitme.net/google.php bunu okuyabilirsiniz ama dedigim gibi çok çok ayrıntısı olan bir konu.
Yeni açtıgınız sitenizin google da belli bir yere gelmesi için 6 ila 8 ay arasında bir süre geçmesi gerektiğini sakın unutmayın yeni çıkan filtreler yüzünden.
Bu süre zarfında sitenizi çok sık güncelleyin, içeriğini çogaltırsanız ve çalıntı içerik kullanmazsanız daha iyi yerlere gelebilirsiniz.Başka siteler sizi taktir eder karşılıksız sitenize link verir ve pagerank degerinizde artar. ama tüm bunlar için zamanın geçmesi gerektiğini sakın unutmayın.
Pagerank kelimesinin tam Türkçe karşığı yok ancak dilimize link popülerliği diye çevirebiliriz .Arama motoru programlayanlar, söyle düşünmüşler eğer bir siteye herkes link veriyorsa bu site iyi bir site olmalı.Insanlarin link verdiği site kötü bir site olamaz.İnsanlar kötü siteye link vermez. Bu sebeple çok link verilmiş siteyi üst sıraya taşıyalım diye düşünmüşler belli kriterler çerçevesinde.
Sitelerin pagerank degerini takip etmek için bilgisayarınıza google toolbarı kurarak işe başlaya bilirsiniz. http://toolbar.google.com
Google toolbarı kurduktan sonra mouse ile PageRank yazan bölümün üzerine gelirseniz sitenizin pagerank degerini görebilirsiniz.
Siteniz yeni açıldıgı için sitenizin pagerank degeri sıfırdır.Google toolbar degerini 3 ayda bir güncellemektedir.Bu demektir ki, sitenizin pagerank kazanması için 3 ay beklemeniz gerekebilmektedir.Bu 3 ayı en iyi şekilde degerlendirmek için, sizinle aynı içerikli sitelerden link almaya çalışmanız gerekmekte.Örnegin siteniz Spor sitesi ise, gidip spor sitesi içerikli sitelerden link almaya çalışmanız gerekmekte.Spor siteniz için gidip mp3 sitesinden yada şiir sitesinden link alırsanız, siteniz pagerank kazanma şansı olmazz.
İşte bu olayı çogu kişi hala anlamamakta israr ediyor.Pagerank olayının felsefesi şu, aynı içerikli yada aynı konulu sitelerin diger siteye link vermesi.Mesela http://www.php.net/links.php adresi buna çok güzel bir örnektir.bakınız, PHP konusu dışında başka hiç bir siteye link yoktur ve link verdigi sitelerde php konusu dışındaki şeylere link vermememiştir.
Amaçları pagerank birliği oluşturmak yada pagerank kazanmak degil ama pagerank onlar için ödül.
Ama bizim sitelerde vardır pagerank birliği oluşturmak, sonuç hüsrandır.
link degişimi yapılan sitelerin pr5 pr4 den öteye gitmez pagerankları.
Pagerank birliklerine boşuna katılmanıza gerek yoktur.Sizinle aynı içerikli birkaç siteden link almanız bile pr5 olmanıza rahatlıkla yeter.
Siteniz yeni açılmış ise, link sitelerine, dizinlere, toplistlere girip ilk güncellemede pr4 olduktan sonra sizinle aynı içerikli sitelere mail atarak dost site olmanız pr5 olmanız için yeterde artar.
Pagerank olayı çok fazla ayrıntısı olan bir konudur forumdaki eski yazıları mutlaka okuyun.
türkçe kaynak olarakta
www.gitme.net/google.php bunu okuyabilirsiniz ama dedigim gibi çok çok ayrıntısı olan bir konu.
Yeni açtıgınız sitenizin google da belli bir yere gelmesi için 6 ila 8 ay arasında bir süre geçmesi gerektiğini sakın unutmayın yeni çıkan filtreler yüzünden.
Bu süre zarfında sitenizi çok sık güncelleyin, içeriğini çogaltırsanız ve çalıntı içerik kullanmazsanız daha iyi yerlere gelebilirsiniz.Başka siteler sizi taktir eder karşılıksız sitenize link verir ve pagerank degerinizde artar. ama tüm bunlar için zamanın geçmesi gerektiğini sakın unutmayın.
ADSENSE ÖDEMELERİ(BİLGİ)
Ne zaman ödemem yapılacak?
Ödemeleriniz bekletilmede değilse, yazıyla (elektronik posta dahil) aksi belirtilmedikçe ve kazancınız 100$ veya üzeri ise sitenizde Google reklamlarının görüntülendiği her takvim ay sonundan yaklaşık 30 gün sonra Google çekiniz veya EFT ödemeniz gönderilecektir.
Örneğin, Ocak'ta 40 $ ve Şubat'ta 70 $ kazanmışsanız, ödemeniz Mart'ın sonunda gönderilecektir.
Eğer kazanç bakiyeniz ay sonunda 100 $'ın altında ise, bu bakiye, bu sınır aşılana kadar, sonraki aya aktarılacaktır. Bakiye içerik için AdSense ve arama için AdSene kazançlarının toplamını kapsar.
Eğer bir yayıncı Şart ve Koşulları veya policiesprogram kurallarını ihlat etmişse, ödemeyi (muhtemel ihlalleri soruşturmaya başladıktan itibaren) her an durdurabilir, yayıncının hesabını borçlandırabilir ve/veya reklamcılara yayıncının sayfasında veya arama sonuçlarında oluşan tıklamalar için geri ödeme yapabiliriz. Buna ek olarak, yayıncı Google AdWords hesabıyla ilgili Google'a borçlu kalmış ise, ödemesini borç ödenene kadar durdurma hakkını elimizde tutarız.
Ödeme koşulları ile ilgili tüm tanımlar için AdSense Şart ve Koşulları'na bakınız.
Daha fazla bilgilendirme için https://www.google.com/adsense/suppo...c.py?topic= 134 link yardımcı olabilir.
Ödemeleriniz bekletilmede değilse, yazıyla (elektronik posta dahil) aksi belirtilmedikçe ve kazancınız 100$ veya üzeri ise sitenizde Google reklamlarının görüntülendiği her takvim ay sonundan yaklaşık 30 gün sonra Google çekiniz veya EFT ödemeniz gönderilecektir.
Örneğin, Ocak'ta 40 $ ve Şubat'ta 70 $ kazanmışsanız, ödemeniz Mart'ın sonunda gönderilecektir.
Eğer kazanç bakiyeniz ay sonunda 100 $'ın altında ise, bu bakiye, bu sınır aşılana kadar, sonraki aya aktarılacaktır. Bakiye içerik için AdSense ve arama için AdSene kazançlarının toplamını kapsar.
Eğer bir yayıncı Şart ve Koşulları veya policiesprogram kurallarını ihlat etmişse, ödemeyi (muhtemel ihlalleri soruşturmaya başladıktan itibaren) her an durdurabilir, yayıncının hesabını borçlandırabilir ve/veya reklamcılara yayıncının sayfasında veya arama sonuçlarında oluşan tıklamalar için geri ödeme yapabiliriz. Buna ek olarak, yayıncı Google AdWords hesabıyla ilgili Google'a borçlu kalmış ise, ödemesini borç ödenene kadar durdurma hakkını elimizde tutarız.
Ödeme koşulları ile ilgili tüm tanımlar için AdSense Şart ve Koşulları'na bakınız.
Daha fazla bilgilendirme için https://www.google.com/adsense/suppo...c.py?topic= 134 link yardımcı olabilir.
E-Mail Başlıklarından Bilgi Toplama
E-posta Kavramı
Internetin gelişmesiyle birlikte günümüz iletişim sistemlerinde telefondan sonraki adımı e-postanın almaya başladığını görüyoruz. Bunun çeşitli sebepleri vardır ama en önemli sebepleri arasında e-posta sisteminin ücretsiz olması ve basit, kolay kullanıma sahip olması sayılabilir. 3G hizmetinin yaygınlaşmasıyla birlikte kısa mesaj servisi SMS’in yerini e-postanın alacağı da uzmanlar tarafından öngörülüyor.
Artık her birimizin bir –ya da birden fazla- e-posta adresi var. E-postalarımızı sadece haberleşme için kullanmıyoruz. E-postalarımız internet üzerinde çoğu zaman sanal kimlik bilgisi olarak kullanılıyor. Çeşitli sitelerden hizmet alabilmek amaçlı üyeliklerimiz, paypal vs gibi sanal ödeme sistemlerinde yaptığımız işlemler hep e-postalarımız üzerinden yürümekte ve gün geçtikce e-postalarımızın güvenliğinin önemi artmakta.
Bugün e-postayı aktif olarak kullanan birilerinin hesap bilgileri başkaları tarafından ele geçirildiğinde çok zor durumda kalabilmektedir.
Bu yazıda e-posta sisteminin son kullanıcılara çok bir şey ifade etmeyen ama gerektiğinde çok işe yarayan “ başlık bilgileri“ konusunu inceleyeceğim.
E-posta Sistemi Nasıl Çalışır?
E-posta sistemi gerçek hayattaki posta hizmetinden örnek alınarak oluşturulmuş bir servistir. Gerçek dünyada bir mektup yazar bu mektubu zarfın içine koyarak üzerine gönderici alıcı vs gibi ek bilgileri yazıp postaneye bırakırız(dık). Mektubu alan görevliler zarf üzerindeki bilgilere(başlık bilgileri)bakarak mektubumuzu doğru adrese yönlendirirler.
E-posta da aynen bu şekilde çalışır, gerçek hayattan tek farkı aracı olarak insanların değil bilgisayar sistemlerinin kullanılmasıdır.
E-posta DNS İlişkisi
E-posta sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için çeşitli etkenler vardır. Bunların başında isim çözümleme sistemi olan DNS gelir. DNS servisi çalışmadan sağlıklı bir e-posta servisinden bahsedilemez.
DNS’in e-posta sistemine etkisi şudur: bir e-postanın hangi adrese teslim edileceği DNS kayıtlarıyla belirlenir.
Mesela mail@lifeoverip.net adresine mail gönderebilmek için öncelikle bu adresin maillerini kabul edecek sistemin bilinmesi gerekir. Bu da DNS de MX kayıtlarında tutulur.
Bu adres(mail02.lifeoverip.net) @lifeoverip.net uzantılı mailleri kabul edecek sistemdir.
Internetten herhangi bir yerden @lifeoverip.net adresli hesaplara gönderilecek mailler mail02.lifeoverip.net adresine ulaşacaktır.
E-posta Başlıklarını Okuma
Her e-postanın bir ader başlık(header) ve gövdesi(body) vardır . Başlık bilgileri aynı günlük hayatımızdaki posta sistemindeki gibi adres bilgileri, kimden kime atıldığı ve özel not gibi bilgileri taşır. Gövde ise mesajın içeriğini taşır.
Mail başlıklarını doğru okuyabilmek forensic analiz ve bilgi toplama açısından oldukça önemlidir. Üzerinde dikkatle uğraşılmamış bir mail takip edilerek sahibine ait oldukça detaylı bilgiler edinilebilir.
Uzaktan bakıldığından anlamsız gözüken bu satırlar dikkatli bir göz tarafından incelendiğinde birçok bilgiyi ifşa edecektir.
Bundan 4-5 yıl önce üye olduğum bir arkadaş listesine tanımadığımız bir adresten grup arkadaşlarımızdan birini zor durumda bırakan e-posta gelmişti. Gönderen mail adresini hiçbirimiz tanımıyorduk fakat e-posta başlıklarını incelediğimde gönderenin kimlik bilgilerini rahatlıkla bulabilmiştim.
Gönderilen E-postanın başlık bilgilerinden edindiğim bilgiler şunlardı: gönderenin IP adresi, gönderenin iç ağda kullandığı ip aralığı, gönderenin Windows sisteminin bilgisayar adı(Received başlığı Helo/ehlo ) ve gönderdiği program. Bu bilgileri kullanarak e-postayı gönderenin kim olduğunu konusunda kesin bilgi edinebilmiştim.
Received: from dsl88-14-20.adsl.ttnet.net.tr (HELO warcraft-ng) (zky@nett.com@88.14.1.164)
by mail.lifeoverip.net with SMTP; 19 Aug 2009 07:26:46 –0000
E-posta başlıklarından çıkarılabilecek temel bilgileri sırasıyla inceleyelim.
E-posta Başlıkları
E-posta başlık bilgisi çeşitli alanlardan oluşur. E-postayı gönderen, ileten , alan her sistem uygun başlıklar ekleyerek bu alanı çoğaltır. Hatta bazen bu başlık alanı gövdeyi geçer. E-posta başlıkları kolaylıkla değiştirilebilir, dolayısıyla tam güvenilir değildirler.
From: Başlık Bilgisi
From: Mailin kimden geldiğini gösteren başlık alanıdır. Çok kolay spoof edilebileceği için en az güvenilir başlık alanıdır denilebilir.
From: "Huzeyfe Onal" Huzeyfe.Onal@xyz.com.tr
Bir de From(From: değil) alani vardir ki bu standart mail başlığı değildir, bazı yazılımların mail alındığında eklediği bir başlık türüdür. Mesela Mbox formatında kaydedilen e-postaların ayırtedilebilmesi için kullanılır.
To: Başlık Bilgisi
E-postanın kime gönderildiği bilgisini taşır.
To: "Huzeyfe Onal" aslan@yaslan.com
Reply-To: Başlık Bilgisi
Dönen cevabın hangi adrese gönderileceğini bildirir.
Return-path: Başlık Bilgisi
Reply-to benzeri bir başlıktır. Dönecek hata mesajlarının hangi adrese gideceğini belirtir.
Received Başlık Bilgisi
Received başlığı mail iletilişimi ile ilgili verdiği detaylı ve gerçekci bilgiden dolayı oldukça önemlidir. Kullanıcı ile MTA(e-posta sunucu), MTA ile MTA arasındaki iletişimi geriye dönük takip edebilmek içi Recevied alanı kullanılır.
Postayı her teslim alan mta bir received başlığı ekler. Aşağıdan yukarı takip ederek gönderilen mailin hangi SMTP sunucularindan geçtiği belirlenebilir.
Received başlık alanı formatı şu şekildedir:
Received: from string (hostname [host IP address])
by recipient host (MTA Bilgisi)
with protocol id message ID
for recipient;
timestamp
string ile hostname(gönderici MTA/host) genelde aynı olur fakat string kısmı farklı olabilir.
Hostname, gonderici MTA'nin ters DNS kaydi ile elde edilir. String degistirilebilir oldugu icin dikkate alınmayabilir.
recipient host: Maili teslim alan MTA
MTA Bilgisi : Maili teslim alan MTA yazılım bilgileri. Bu alan kullanılan yazılıma ve yapılan ayarlara göre çok detaylı bilgi de verebilir, sadece yazılım ismi de.
Örnek MTA Bilgisi.
Received: from defiant.ddtechcg.com ([72.90.237.196])
by vms044.mailsrvcs.net (Sun Java System Messaging Server 6.2-6.01 (built Apr
3 2006)) endmail
by shear.ucar.edu (8.14.1/8.13.6) with ESMTP id l4K4heF4002161;
Not: esmtp id maili alan sunucunun kendi içerisinde kullanılabilecek bir değerdir.
Message ID: Mailin ilk çıktığı makine tarafindan oluşturulan başlık değeri. Kullanılan mta’ya göre ufak tefek farklılıklar gösterse de genel tanım itibari ile id@smtp_sunucu formatındadır.
<1168358378.14189.ezmlm@huzeyfe.net>
Bu ID mail istemcisi tarafindan olusturulur ve mail sunucuda belirli bir mesajin aranmasinda kolaylik saglar.
timestamp: mesajin alici taraftaki MTA'ya ulastigi zaman. Ilk ve son timestamp bilgilerine bakılarak e-posta sunucularin performanslarına dair bir fikir edinilebilir.
Örnek:
Received: (from rapsodi@localhost)
by synack.anonim.net (8.13.8/8.13.8/Submit) id l4JNzXCJ032364;
Sat, 19 May 2007 16:39:34 -0700
-0700 Greenwitch’in 7 saat gerisinde manasindadir.
For recipient: alıcı mail adresi. Mailin kim için olduğu bilgisi.
Received alanı da diğer başlık alanları gibi değiştirilebilir fakat son Received bilgisi mutlak surette gönderici sunucu tarafından ekleneceğinden gerçek bilgi verecektir. Mail başlığını incelerken en üstteki Received alanı en son yapılan iletişimi gönderir. Aşağıdaki çıktıda gönderilen e-posta 8 farklı MTA’dan geçmiştir ve son olarak 10.114.156.1’de alıcısına teslim edilmiştir.
Date Başlık Bilgisi
Mailin ilk kaynakta oluşturulma zamanı.
Date: Sat, 19 May 2007 10:31:37 -0400
User-Agent Başlık Bilgisi
User-agent başlık bilgisi e-posta göndericinin hangi yazılımı kullandığını gösterir.
Örnek:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1b3pre) Gecko/20090513 Fedora/3.0-2.3.beta2.fc11 Thunderbird/3.0b2
X-Başlıkları
İstemci ve mta harici yardımcı yazılımların eklediği başlıklar gerçek başlık değerleri ile karışmaması için X- ile başlar.
Mesela bazı webmail programları gönderdikleri e-postalara X-Originating-IP: [88.228.40.6] şeklinde başlık alanı ekler ve bu başlık bilgisi istemcinin IP adresini gösterir.
X- Başlık alanına bazı örnekler:
X-OriginalArrivalTime: 17 Aug 2009 11:44:12.0615 (UTC) FILETIME=[0A5BA570:01CA1F30]
X-Disclaimer-Added-By: avc.com.tr
X-Mail-Scanner: Scanned by qSheff-II-2.1-r3
X-Mailer: Evolution 2.24.3
Detaylı Başlık Analizi
Mail sunucunun dns ismi ve makine ismi farklı olursa
Received: from smtp2.abc.com.tr (HELO smtp2.xyz.com.tr) (2.1.1.7)
by gelisimplatformu.org with SMTP; 29 Dec 2006 13:12:24 -0000
from satırında maili gönderen sunucunun smtp2.abc.com.tr olduğu gözüküyor, fakat aynı adrese dns sorgulaması yaptığımızda farklı bir isim çözüyorsa bu başlığın değiştirilmiş olduğundan şüphelenilebilir.
Bazen de maili gönderen makinenin DNS ismi ile kendi üzerinde tanımlanmış ismi farklı olur ve Received kısmında iki farklı isim gözükür . Yukarıdaki örnek aslında tam da bunu göstermektedir: makinenin ismi smtp2.xyz.com.tr olarak tanımlanmış fakat dns kaydı smtp2.abc.com.tr şeklindedir.
Webmail Üzerinden Gönderilen E-postalarda Başlık Bilgileri
Gmail, Yahoo, Hotmail gibi webmail servisleri üzerinden gönderilen e-postalarda gönderici MTA webmailin çalıştığı sistem olduğu için received alanlarından bilgi edinilemez(bazı istisnalar vardır).
Yani webmail üzerinden gönderilen e-postalardaki Received alanları incelenecek olursa kullanıcının değil webmail sisteminin ip adreslerine ulaşılır. Web mail üzerinden gönderilen e-postalarda X- başlıkları takip edilerek göndericinin ip adresi hakkında bilgi edinilebilir.
E-posta Başlık Bilgilerini İsteğe Göre Düzenleme
E-posta başlık bilgileri e-posta istemci yazılımları, aracı smpt sunucular tarafından eklenebileceği gibi isteğe göre de ekleme/çıkarmalar yapılabilir. Özellikle spam göndericiler AntiSpam yazılımlarını atlatabilmek için bu tip değişiklikleri sık sık kullanırlar.
İsteğe Göre Düzenlenmiş e-posta Gönderimi
Aşağıdaki loglar bir smtp sunucu üzerinden başlık bilgilerinin isteğe göre düzenlenerek gönderilmesi esnasında alınmıştır. SMTP sunucular üzerinden başlık bilgilerini değiştirmek için ek bir programa ihtiyaç duyulmaz, 25. Porta telnet çekerek ilgili smtp komutları kullanılabilir.
Dikkat edilmesi gereken husus e-posta başlık bilgilerini Data kısmından sonra eklenmesi gerektiğidir.
Görüleceği üzere bir e-postaya ait tüm başlık bilgilerini kendimiz düzenleyebiliriz. Bu e-postayı inceleyecek bir sistem yöneticisi aşağıdaki başlık bilgilerini görecektir.
Yukarıdaki çıktıda ilk Received alanı sahte başlıktır sonraki başlık bilgileri smtp sunucular tarafından otomatik eklenmiştir.
Received alanları da değiştirilebildiğine göre gerçek gönderici nasıl bulunabilir?
Her ne kadar Received alanları değiştirilebilse bile bu maili alan her SMTP sunucu Received başlığı ekleyecektir. E-posta başlıklarını okumayı bilen bir admin Received alanını yukardan aşağı okuyarak mailin kaynağını rahatlıkla tespit edebilir.
Bazen Received , from alanı boş mailler görürüz bunlar akıllı spamcilerin kendi makilerinde kullandıkları özel smtp servisleri kullanarak bu alanları sakladıkları bir yöntem sonucu oluşmuş olabilir.
Çeşitli E-posta Programlarında Başlık Bilgisi Alanı
Yahoo Webmail Üzerinden Başlık Bilgilerini İnceleme
Yahoo Webmail “Full Headers” linki üzerinden gelen e-postaların detay başlıklarına bakılmasına izin verir.
Yahoo Webmail Full Headers aracılığıyla gözüken başlık bilgileri:
From Huzeyfe ONAL Fri Jun 19 02:17:05 2009
Return-Path:
Received: from 91.93.119.80 (HELO mail.sistembil.com) (91.93.119.80) by mta146.mail.re4.yahoo.com with SMTP;
Received: from unknown (HELO ?10.20.4.1?) (info@lifeoverip.net@86.108.1.9) by mail.sistembil.com with SMTP; 19 Jun 2009 12:16:31 -0000
Message-ID: <4A3B5791.8090302@lifeoverip.net>
Date: Fri, 19 Jun 2009 12:17:05 +0300
From: Huzeyfe ONAL Add sender to Contacts
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
To: egitim.test@yahoo.com
Subject: Mail baslik analizi -II
Gmail web mail üzerinden Başlık Bilgilerini İnceleme
Gmail gelen e-postalarda öntanımlı olarak detay başlık bilgilerini göstermez. E-posta açıldığında ekranın sağında kalan “show details”>Show Original yolu takip edilirse detay başlık bilgilerine ulaşılabilir.
Google Webmail Full Headers aracılığıyla gözüken başlık bilgileri:
Delivered-To: huzeyfe.onal@gmail.com
Received: by 10.86.51.14 with SMTP id y14cs73672fgy;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:23 -0700 (PDT)
Received: by 10.204.124.7 with SMTP id s7mr1231274bkr.105.1245323303274;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:23 -0700 (PDT)
Return-Path:
Received: from mail.sistembil.com ([91.93.119.80])
by mx.google.com with SMTP id 22si2388329bwz.14.2009.06.18.04.08.21;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:21 -0700 (PDT)
Received: (qmail 93579 invoked by uid 89); 18 Jun 2009 14:07:39 -0000
Delivered-To: huzeyfe@lifeoverip.net
Received: (qmail 93570 invoked by uid 89); 18 Jun 2009 14:07:39 -0000
Received: from coronalrain.solarwinds.com (65.89.32.74)
by mail.sistembil.com with SMTP; 18 Jun 2009 14:07:37 -0000
Received: from AUS-WWW-02 ([1.10.11.11])
by coronalrain.solarwinds.com (8.13.1/8.13.1) with ESMTP id n5IB8DeL028881
for; Thu, 18 Jun 2009 06:08:15 -0500
Message-Id: <200906181108.n5IB8DeL028881@coronalrain.solarwinds.com>
From: customerservice@solarwinds.com
To: huzeyfe@lifeoverip.net
Date: 18 Jun 2009 06:07:58 -0500
Subject: =test
Thunderbird Üzerinden Başlık Bilgilerini Okuma
Ana menünden Göster>Başlıklar>Tamamı yolu izlenerek gelen e-postalara ait detay başlık bilgileri incelenebilir.
Outlook Express Üzerinden Başlık Bilgilerini Okuma
Detay başlık bilgilerini okumak için ilgili e-postanın üzerinde sağ tıklayarak Özellikler seçilir ve sonrasında aşağıdaki ekran görüntüsü takip edilerek e-postanın detay başlık bilgilerine ulaşılabilir.
Hazır E-posta başlık Analiz Yazılımları
E-posta başlık bilgilerini yorumlamakta zorluk çekiyorsanız bu işi daha kolay yapmanın yolu hazır web araçlarını kullanmaktır. Internet üzerinde e-posta başlık bilgilerini düzenli bir şekilde gösteren ve yorumlayabilen çeşitli web sayfalarına ulaşabilirsiniz.
Yorumlamakta güçlük çekerseniz bu sayfalardan birine tüm mail baslığını aktarmanız yeterli olacaktır.
http://www.mxtoolbox.com/EmailHeaders.aspx
Yahoo Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Yahoo Webmail üzerinden gönderilen e-postalarda göndericinin IP adresi gözükmektedir.
Eğer gönderici proxy kullanmadıysa ilk Received satırından From: kısmı maili gönderenin IP adresidir. Benzer şekilde bazı maillerde göndericinin IP adresi X-Originating-IP: başlık bilgisinde bulunur.
Hotmail Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Hotmail üzerinden gönderilen maillerde en önemli başlık X-Originating-IP alanıdır. Bu alandaki bilgi e-postayı gönderenin IP adresini gösterir.
Gmail Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Gmail üzerinden gönderilen e-postalarda kullanıcıya ait özel bilgiler gizlenmektedir(http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=26903 ). Dolayısıyla Gmail üzerinden gönderilen bir e-postayı takip için yapılacak tek işlem Google’la iletişime geçerek ilgili logları istemek olacaktır ki bu da yasal süreçler olmadan gerçekleşmez.
Gmail’i web üzerinden değil de SMTP üzerinden kullananlar için böyle bir gizleme yok. E-posta gönderenin tüm bilgileri başlıklardan edinilebilir.
ALINTIDIR
Internetin gelişmesiyle birlikte günümüz iletişim sistemlerinde telefondan sonraki adımı e-postanın almaya başladığını görüyoruz. Bunun çeşitli sebepleri vardır ama en önemli sebepleri arasında e-posta sisteminin ücretsiz olması ve basit, kolay kullanıma sahip olması sayılabilir. 3G hizmetinin yaygınlaşmasıyla birlikte kısa mesaj servisi SMS’in yerini e-postanın alacağı da uzmanlar tarafından öngörülüyor.
Artık her birimizin bir –ya da birden fazla- e-posta adresi var. E-postalarımızı sadece haberleşme için kullanmıyoruz. E-postalarımız internet üzerinde çoğu zaman sanal kimlik bilgisi olarak kullanılıyor. Çeşitli sitelerden hizmet alabilmek amaçlı üyeliklerimiz, paypal vs gibi sanal ödeme sistemlerinde yaptığımız işlemler hep e-postalarımız üzerinden yürümekte ve gün geçtikce e-postalarımızın güvenliğinin önemi artmakta.
Bugün e-postayı aktif olarak kullanan birilerinin hesap bilgileri başkaları tarafından ele geçirildiğinde çok zor durumda kalabilmektedir.
Bu yazıda e-posta sisteminin son kullanıcılara çok bir şey ifade etmeyen ama gerektiğinde çok işe yarayan “ başlık bilgileri“ konusunu inceleyeceğim.
E-posta Sistemi Nasıl Çalışır?
E-posta sistemi gerçek hayattaki posta hizmetinden örnek alınarak oluşturulmuş bir servistir. Gerçek dünyada bir mektup yazar bu mektubu zarfın içine koyarak üzerine gönderici alıcı vs gibi ek bilgileri yazıp postaneye bırakırız(dık). Mektubu alan görevliler zarf üzerindeki bilgilere(başlık bilgileri)bakarak mektubumuzu doğru adrese yönlendirirler.
E-posta da aynen bu şekilde çalışır, gerçek hayattan tek farkı aracı olarak insanların değil bilgisayar sistemlerinin kullanılmasıdır.
E-posta DNS İlişkisi
E-posta sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için çeşitli etkenler vardır. Bunların başında isim çözümleme sistemi olan DNS gelir. DNS servisi çalışmadan sağlıklı bir e-posta servisinden bahsedilemez.
DNS’in e-posta sistemine etkisi şudur: bir e-postanın hangi adrese teslim edileceği DNS kayıtlarıyla belirlenir.
Mesela mail@lifeoverip.net adresine mail gönderebilmek için öncelikle bu adresin maillerini kabul edecek sistemin bilinmesi gerekir. Bu da DNS de MX kayıtlarında tutulur.
Bu adres(mail02.lifeoverip.net) @lifeoverip.net uzantılı mailleri kabul edecek sistemdir.
Internetten herhangi bir yerden @lifeoverip.net adresli hesaplara gönderilecek mailler mail02.lifeoverip.net adresine ulaşacaktır.
E-posta Başlıklarını Okuma
Her e-postanın bir ader başlık(header) ve gövdesi(body) vardır . Başlık bilgileri aynı günlük hayatımızdaki posta sistemindeki gibi adres bilgileri, kimden kime atıldığı ve özel not gibi bilgileri taşır. Gövde ise mesajın içeriğini taşır.
Mail başlıklarını doğru okuyabilmek forensic analiz ve bilgi toplama açısından oldukça önemlidir. Üzerinde dikkatle uğraşılmamış bir mail takip edilerek sahibine ait oldukça detaylı bilgiler edinilebilir.
Uzaktan bakıldığından anlamsız gözüken bu satırlar dikkatli bir göz tarafından incelendiğinde birçok bilgiyi ifşa edecektir.
Bundan 4-5 yıl önce üye olduğum bir arkadaş listesine tanımadığımız bir adresten grup arkadaşlarımızdan birini zor durumda bırakan e-posta gelmişti. Gönderen mail adresini hiçbirimiz tanımıyorduk fakat e-posta başlıklarını incelediğimde gönderenin kimlik bilgilerini rahatlıkla bulabilmiştim.
Gönderilen E-postanın başlık bilgilerinden edindiğim bilgiler şunlardı: gönderenin IP adresi, gönderenin iç ağda kullandığı ip aralığı, gönderenin Windows sisteminin bilgisayar adı(Received başlığı Helo/ehlo ) ve gönderdiği program. Bu bilgileri kullanarak e-postayı gönderenin kim olduğunu konusunda kesin bilgi edinebilmiştim.
Received: from dsl88-14-20.adsl.ttnet.net.tr (HELO warcraft-ng) (zky@nett.com@88.14.1.164)
by mail.lifeoverip.net with SMTP; 19 Aug 2009 07:26:46 –0000
E-posta başlıklarından çıkarılabilecek temel bilgileri sırasıyla inceleyelim.
E-posta Başlıkları
E-posta başlık bilgisi çeşitli alanlardan oluşur. E-postayı gönderen, ileten , alan her sistem uygun başlıklar ekleyerek bu alanı çoğaltır. Hatta bazen bu başlık alanı gövdeyi geçer. E-posta başlıkları kolaylıkla değiştirilebilir, dolayısıyla tam güvenilir değildirler.
From: Başlık Bilgisi
From: Mailin kimden geldiğini gösteren başlık alanıdır. Çok kolay spoof edilebileceği için en az güvenilir başlık alanıdır denilebilir.
From: "Huzeyfe Onal" Huzeyfe.Onal@xyz.com.tr
Bir de From(From: değil) alani vardir ki bu standart mail başlığı değildir, bazı yazılımların mail alındığında eklediği bir başlık türüdür. Mesela Mbox formatında kaydedilen e-postaların ayırtedilebilmesi için kullanılır.
To: Başlık Bilgisi
E-postanın kime gönderildiği bilgisini taşır.
To: "Huzeyfe Onal" aslan@yaslan.com
Reply-To: Başlık Bilgisi
Dönen cevabın hangi adrese gönderileceğini bildirir.
Return-path: Başlık Bilgisi
Reply-to benzeri bir başlıktır. Dönecek hata mesajlarının hangi adrese gideceğini belirtir.
Received Başlık Bilgisi
Received başlığı mail iletilişimi ile ilgili verdiği detaylı ve gerçekci bilgiden dolayı oldukça önemlidir. Kullanıcı ile MTA(e-posta sunucu), MTA ile MTA arasındaki iletişimi geriye dönük takip edebilmek içi Recevied alanı kullanılır.
Postayı her teslim alan mta bir received başlığı ekler. Aşağıdan yukarı takip ederek gönderilen mailin hangi SMTP sunucularindan geçtiği belirlenebilir.
Received başlık alanı formatı şu şekildedir:
Received: from string (hostname [host IP address])
by recipient host (MTA Bilgisi)
with protocol id message ID
for recipient;
timestamp
string ile hostname(gönderici MTA/host) genelde aynı olur fakat string kısmı farklı olabilir.
Hostname, gonderici MTA'nin ters DNS kaydi ile elde edilir. String degistirilebilir oldugu icin dikkate alınmayabilir.
recipient host: Maili teslim alan MTA
MTA Bilgisi : Maili teslim alan MTA yazılım bilgileri. Bu alan kullanılan yazılıma ve yapılan ayarlara göre çok detaylı bilgi de verebilir, sadece yazılım ismi de.
Örnek MTA Bilgisi.
Received: from defiant.ddtechcg.com ([72.90.237.196])
by vms044.mailsrvcs.net (Sun Java System Messaging Server 6.2-6.01 (built Apr
3 2006)) endmail
by shear.ucar.edu (8.14.1/8.13.6) with ESMTP id l4K4heF4002161;
Not: esmtp id maili alan sunucunun kendi içerisinde kullanılabilecek bir değerdir.
Message ID: Mailin ilk çıktığı makine tarafindan oluşturulan başlık değeri. Kullanılan mta’ya göre ufak tefek farklılıklar gösterse de genel tanım itibari ile id@smtp_sunucu formatındadır.
<1168358378.14189.ezmlm@huzeyfe.net>
Bu ID mail istemcisi tarafindan olusturulur ve mail sunucuda belirli bir mesajin aranmasinda kolaylik saglar.
timestamp: mesajin alici taraftaki MTA'ya ulastigi zaman. Ilk ve son timestamp bilgilerine bakılarak e-posta sunucularin performanslarına dair bir fikir edinilebilir.
Örnek:
Received: (from rapsodi@localhost)
by synack.anonim.net (8.13.8/8.13.8/Submit) id l4JNzXCJ032364;
Sat, 19 May 2007 16:39:34 -0700
-0700 Greenwitch’in 7 saat gerisinde manasindadir.
For recipient: alıcı mail adresi. Mailin kim için olduğu bilgisi.
Received alanı da diğer başlık alanları gibi değiştirilebilir fakat son Received bilgisi mutlak surette gönderici sunucu tarafından ekleneceğinden gerçek bilgi verecektir. Mail başlığını incelerken en üstteki Received alanı en son yapılan iletişimi gönderir. Aşağıdaki çıktıda gönderilen e-posta 8 farklı MTA’dan geçmiştir ve son olarak 10.114.156.1’de alıcısına teslim edilmiştir.
Date Başlık Bilgisi
Mailin ilk kaynakta oluşturulma zamanı.
Date: Sat, 19 May 2007 10:31:37 -0400
User-Agent Başlık Bilgisi
User-agent başlık bilgisi e-posta göndericinin hangi yazılımı kullandığını gösterir.
Örnek:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1b3pre) Gecko/20090513 Fedora/3.0-2.3.beta2.fc11 Thunderbird/3.0b2
X-Başlıkları
İstemci ve mta harici yardımcı yazılımların eklediği başlıklar gerçek başlık değerleri ile karışmaması için X- ile başlar.
Mesela bazı webmail programları gönderdikleri e-postalara X-Originating-IP: [88.228.40.6] şeklinde başlık alanı ekler ve bu başlık bilgisi istemcinin IP adresini gösterir.
X- Başlık alanına bazı örnekler:
X-OriginalArrivalTime: 17 Aug 2009 11:44:12.0615 (UTC) FILETIME=[0A5BA570:01CA1F30]
X-Disclaimer-Added-By: avc.com.tr
X-Mail-Scanner: Scanned by qSheff-II-2.1-r3
X-Mailer: Evolution 2.24.3
Detaylı Başlık Analizi
Mail sunucunun dns ismi ve makine ismi farklı olursa
Received: from smtp2.abc.com.tr (HELO smtp2.xyz.com.tr) (2.1.1.7)
by gelisimplatformu.org with SMTP; 29 Dec 2006 13:12:24 -0000
from satırında maili gönderen sunucunun smtp2.abc.com.tr olduğu gözüküyor, fakat aynı adrese dns sorgulaması yaptığımızda farklı bir isim çözüyorsa bu başlığın değiştirilmiş olduğundan şüphelenilebilir.
Bazen de maili gönderen makinenin DNS ismi ile kendi üzerinde tanımlanmış ismi farklı olur ve Received kısmında iki farklı isim gözükür . Yukarıdaki örnek aslında tam da bunu göstermektedir: makinenin ismi smtp2.xyz.com.tr olarak tanımlanmış fakat dns kaydı smtp2.abc.com.tr şeklindedir.
Webmail Üzerinden Gönderilen E-postalarda Başlık Bilgileri
Gmail, Yahoo, Hotmail gibi webmail servisleri üzerinden gönderilen e-postalarda gönderici MTA webmailin çalıştığı sistem olduğu için received alanlarından bilgi edinilemez(bazı istisnalar vardır).
Yani webmail üzerinden gönderilen e-postalardaki Received alanları incelenecek olursa kullanıcının değil webmail sisteminin ip adreslerine ulaşılır. Web mail üzerinden gönderilen e-postalarda X- başlıkları takip edilerek göndericinin ip adresi hakkında bilgi edinilebilir.
E-posta Başlık Bilgilerini İsteğe Göre Düzenleme
E-posta başlık bilgileri e-posta istemci yazılımları, aracı smpt sunucular tarafından eklenebileceği gibi isteğe göre de ekleme/çıkarmalar yapılabilir. Özellikle spam göndericiler AntiSpam yazılımlarını atlatabilmek için bu tip değişiklikleri sık sık kullanırlar.
İsteğe Göre Düzenlenmiş e-posta Gönderimi
Aşağıdaki loglar bir smtp sunucu üzerinden başlık bilgilerinin isteğe göre düzenlenerek gönderilmesi esnasında alınmıştır. SMTP sunucular üzerinden başlık bilgilerini değiştirmek için ek bir programa ihtiyaç duyulmaz, 25. Porta telnet çekerek ilgili smtp komutları kullanılabilir.
Dikkat edilmesi gereken husus e-posta başlık bilgilerini Data kısmından sonra eklenmesi gerektiğidir.
Görüleceği üzere bir e-postaya ait tüm başlık bilgilerini kendimiz düzenleyebiliriz. Bu e-postayı inceleyecek bir sistem yöneticisi aşağıdaki başlık bilgilerini görecektir.
Yukarıdaki çıktıda ilk Received alanı sahte başlıktır sonraki başlık bilgileri smtp sunucular tarafından otomatik eklenmiştir.
Received alanları da değiştirilebildiğine göre gerçek gönderici nasıl bulunabilir?
Her ne kadar Received alanları değiştirilebilse bile bu maili alan her SMTP sunucu Received başlığı ekleyecektir. E-posta başlıklarını okumayı bilen bir admin Received alanını yukardan aşağı okuyarak mailin kaynağını rahatlıkla tespit edebilir.
Bazen Received , from alanı boş mailler görürüz bunlar akıllı spamcilerin kendi makilerinde kullandıkları özel smtp servisleri kullanarak bu alanları sakladıkları bir yöntem sonucu oluşmuş olabilir.
Çeşitli E-posta Programlarında Başlık Bilgisi Alanı
Yahoo Webmail Üzerinden Başlık Bilgilerini İnceleme
Yahoo Webmail “Full Headers” linki üzerinden gelen e-postaların detay başlıklarına bakılmasına izin verir.
Yahoo Webmail Full Headers aracılığıyla gözüken başlık bilgileri:
From Huzeyfe ONAL Fri Jun 19 02:17:05 2009
Return-Path:
Received: from 91.93.119.80 (HELO mail.sistembil.com) (91.93.119.80) by mta146.mail.re4.yahoo.com with SMTP;
Received: from unknown (HELO ?10.20.4.1?) (info@lifeoverip.net@86.108.1.9) by mail.sistembil.com with SMTP; 19 Jun 2009 12:16:31 -0000
Message-ID: <4A3B5791.8090302@lifeoverip.net>
Date: Fri, 19 Jun 2009 12:17:05 +0300
From: Huzeyfe ONAL
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
To: egitim.test@yahoo.com
Subject: Mail baslik analizi -II
Gmail web mail üzerinden Başlık Bilgilerini İnceleme
Gmail gelen e-postalarda öntanımlı olarak detay başlık bilgilerini göstermez. E-posta açıldığında ekranın sağında kalan “show details”>Show Original yolu takip edilirse detay başlık bilgilerine ulaşılabilir.
Google Webmail Full Headers aracılığıyla gözüken başlık bilgileri:
Delivered-To: huzeyfe.onal@gmail.com
Received: by 10.86.51.14 with SMTP id y14cs73672fgy;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:23 -0700 (PDT)
Received: by 10.204.124.7 with SMTP id s7mr1231274bkr.105.1245323303274;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:23 -0700 (PDT)
Return-Path:
Received: from mail.sistembil.com ([91.93.119.80])
by mx.google.com with SMTP id 22si2388329bwz.14.2009.06.18.04.08.21;
Thu, 18 Jun 2009 04:08:21 -0700 (PDT)
Received: (qmail 93579 invoked by uid 89); 18 Jun 2009 14:07:39 -0000
Delivered-To: huzeyfe@lifeoverip.net
Received: (qmail 93570 invoked by uid 89); 18 Jun 2009 14:07:39 -0000
Received: from coronalrain.solarwinds.com (65.89.32.74)
by mail.sistembil.com with SMTP; 18 Jun 2009 14:07:37 -0000
Received: from AUS-WWW-02 ([1.10.11.11])
by coronalrain.solarwinds.com (8.13.1/8.13.1) with ESMTP id n5IB8DeL028881
for
Message-Id: <200906181108.n5IB8DeL028881@coronalrain.solarwinds.com>
From: customerservice@solarwinds.com
To: huzeyfe@lifeoverip.net
Date: 18 Jun 2009 06:07:58 -0500
Subject: =test
Thunderbird Üzerinden Başlık Bilgilerini Okuma
Ana menünden Göster>Başlıklar>Tamamı yolu izlenerek gelen e-postalara ait detay başlık bilgileri incelenebilir.
Outlook Express Üzerinden Başlık Bilgilerini Okuma
Detay başlık bilgilerini okumak için ilgili e-postanın üzerinde sağ tıklayarak Özellikler seçilir ve sonrasında aşağıdaki ekran görüntüsü takip edilerek e-postanın detay başlık bilgilerine ulaşılabilir.
Hazır E-posta başlık Analiz Yazılımları
E-posta başlık bilgilerini yorumlamakta zorluk çekiyorsanız bu işi daha kolay yapmanın yolu hazır web araçlarını kullanmaktır. Internet üzerinde e-posta başlık bilgilerini düzenli bir şekilde gösteren ve yorumlayabilen çeşitli web sayfalarına ulaşabilirsiniz.
Yorumlamakta güçlük çekerseniz bu sayfalardan birine tüm mail baslığını aktarmanız yeterli olacaktır.
http://www.mxtoolbox.com/EmailHeaders.aspx
Yahoo Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Yahoo Webmail üzerinden gönderilen e-postalarda göndericinin IP adresi gözükmektedir.
Eğer gönderici proxy kullanmadıysa ilk Received satırından From: kısmı maili gönderenin IP adresidir. Benzer şekilde bazı maillerde göndericinin IP adresi X-Originating-IP: başlık bilgisinde bulunur.
Hotmail Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Hotmail üzerinden gönderilen maillerde en önemli başlık X-Originating-IP alanıdır. Bu alandaki bilgi e-postayı gönderenin IP adresini gösterir.
Gmail Webmail Üzerinden Gönderilen E-posta İncelemesi
Gmail üzerinden gönderilen e-postalarda kullanıcıya ait özel bilgiler gizlenmektedir(http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=26903 ). Dolayısıyla Gmail üzerinden gönderilen bir e-postayı takip için yapılacak tek işlem Google’la iletişime geçerek ilgili logları istemek olacaktır ki bu da yasal süreçler olmadan gerçekleşmez.
Gmail’i web üzerinden değil de SMTP üzerinden kullananlar için böyle bir gizleme yok. E-posta gönderenin tüm bilgileri başlıklardan edinilebilir.
ALINTIDIR
Devcon Aracını kullanarak Group Policy ile Donanım Sürücüsünün Yüklenmesi
Çalıştığım kurum yaklaşık 500 kullanıcısı için elektronik imzada kullanılmak üzere usb kart okuyucu donanımlardan satın aldı. Dolayısıyla kullanıcıların tek tek gezilerek kart okuyucuların donanım sürücülerinin yüklenmesi gibi zaman ve emek kaybına sebep olacak bir durum ortaya çıktı. Diğer taraftan Windows XP ler de daha önceden bir usb cihazı sisteme tanıtmış olsanız dahi takılı olduğu usb portunu değiştirdiğinizde sizden yeniden sürücülerini isteyecektir. Bu işlem ile bu sorunun da üstesinden gelmiş olacağız.
Burada karşımıza Microsoft’ un harika araçlarından devcon.exe çıkıyor. Bu araç görsel olarak işlem yaptığımız Device Manager konsolunun komut satırında ki karşılığıdır. Açılımı da Device Console dur. Normal Windows Server 2003 kurulumda bu komut satırı aracı hazır gelmez. Bunun için Microsoft ‘un yayınladığı Windows Server 2003 Support Pack SP1 i http://support.microsoft.com/kb/892777 adresinden diğer faydalı araçlar ile birlikte indirebilir, Windows Server 2003 SP1 cd sinde Support\Tools altında yer alan dosyadan kurabilir ya da http://support.microsoft.com/kb/311272 adresinden sadece bu aracı çekebiliriz.
Yukarıda ki adreste belirttiğim Support Pack i sunucumuza (ben domain controller a yükledim) yükledikten sonra C:\Program Files\Support Tools klasörünün altına tüm araçların atılmış olduğunu görürüz. Burada ki devcon.exe dosyasını client lar da \Windows\System32 klasörünün altına atarak komut satırında yoldan bağımsız çalışmasını sağlayabiliriz.
Yukarıda ki ayarımızı tamamladığımıza göre kullanıcıların bilgisayarlarına kurulacak olan donanım sürücülerini herkesin ulaşabileceği bir yerde paylaşıma açmalı ve Everyone – Read yetkisi vermeliyiz. Ben burada bu klasörü carddriver klasörünün altında omnikey klasörü olarak belirledim ve bu klasör içerisine Omnikey kart okuyucusunun sürücülerini, kurulum dosyasını açarak kopyaladım. Etki alanımızın kurulu olduğu sunucunun adı da testsecuredc olduğu düşünülürse UNC adresimiz \\testsecuredc\carddriver\omnikey olacaktır. Aynı paylaşımın altında devcon adında bir klasör daha oluşturdum ve bu klasöre de kullanıcıların bilgisayarlarında %systemroot%\system32 altına kopyalayacağımız devcon.exe dosyasını koydum. Bu klasörün UNC adresi de \\testsecuredc\carddriver\devcon olacaktır. Ekran görüntülerini aşağıda görebilirsiniz.
Şimdi sistemlere kurulumu yapılacak olan kart okuyucunun Hardware ID sini öğrenmemiz gerekecek. Bunun için %systemroot%\system32 klasörü altında devcon.exe dosyası bulunan bir test bilgisayarına kart okuyucuyu taktıktan sonra yeni donanım bulundu sihirbazını İPTAL diyerek kapatalım. Komut satırından aşağıda ki komutu girerek sistemde ki USB portlarını ve USB portlarına takılı olan cihazların Hardware ID lerini listelemiş oluruz. Komutumuz;
devcon find USB\* dır.
Bu komut sonucunda ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır;
Yukarıda yazanlardan bizim için önemli olan kısım kırmızı ile çerçevelediğim kısımdır.
Burada USB\ ifadesinden sonra ki VID_076B bizde donanım ID sini & işaretinden sonra ki kısımda modelini göstermektedir. Normalde & işaretinden sonrasına aynı sürücü ile birden fazla modelin tanımlandığı durumlarda ihtiyaç duyuyoruz. Yukarıdaki Smart Card Reader USB ifadesi donanımızın sürücüsü yüklenmeden önceki görünen halidir. Sürücümüz başarı ile yüklendikten sonra burada CardMan 3x21 yazacaktır.
Ön hazırlıklarımızı tamamladığımıza göre sürücü yükleme işlemleri için gerekli olan script dosyasını yazalım. Bu dosyayı hazırladıktan sonra dağıtımını Group Policy ile sağlayacağız. Script dosyamızın içeriği aşağıda ki gibi olacaktır.
If exist %windir%\system32\drivers\cxbu0wdm.sys then goto end
copy \\testsecuredc\carddriver\devcon\devcon.exe %systemroot%\system32\devcon.exe
devcon install \\testsecuredc\carddriver\omnikey\cxbu0wdm.inf "USB\VID_076B&PID_3021"
devcon remove "USB\VID_076B&PID_3021"
:end
Yukarıda ki komutları notepad ile oluşturduğumuz updatecarddriver.bat isimli bir script dosyasını Group Policy ile dağıtmak için Group Policy Management Console u açalım. Eğer bu konsol yüklü değilse http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=0A6D4C24-8CBD-4B35-9272-DD3CBFC81887&displaylang=en adresinden indirilebilir.
Açılan konsolda sürücüleri yüklemek istediğimiz bilgisayarların bulunduğu OU hangisi ise onun üstüne gelip sağ tıkladıktan sonra “Create a GPO in this domain and link it here” seçeneğini seçtikten sonra policy mize isim vererek yeni bir Group Policy oluşturalım (Ben adını Card Reader Driver Installation olarak belirledim). Yeni policy mizin konsolunda Computer ConfigurationWindows SettingsScripts (Startup/Shutdown) bölümüne gelip sağ tarafta bulunan Startup seçeneğine çift tıklayalım. Açılan pencerede sağ tarafta bulunan Add butonuna ve daha sonrada Browse butonuna tıklayarak masaüstümüzde ki updatecarddriver.bat dosyasını buraya kopyalayıp yapıştıralım OK diyerek tüm pencereleri kapatalım. Ekran görüntüleri aşağıda ki gibi olacaktır.
Yukarıda ki işlemleri tamamladığımıza göre artık kullanıcılar bilgisayarlarını kapatıp açtıklarında script miz çalışacak ve kart okuyucumuzun donanım sürücülerini yükleyecektir. Böylece kullanıcı dilediği porta kart okuyucusunu taktığında sistem otomatik olarak kart okuyucuyu tanıyacaktır. Bu işlemleri yapan herhangi bir kullanıcının bilgisayarında Device Manager dan ya da devcon.exe aracı ile sistem de takılı ve tanımlı olan USB cihazlara bakabiliriz. Komutumuz;
devcon find USB\* dır.
Ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
NOT: Client kullanıcımızın bilgisayarı üzerinde herhangi bir yetkisinin (Administrator, Domain Admin) olmasına gerek yoktur.
Burada karşımıza Microsoft’ un harika araçlarından devcon.exe çıkıyor. Bu araç görsel olarak işlem yaptığımız Device Manager konsolunun komut satırında ki karşılığıdır. Açılımı da Device Console dur. Normal Windows Server 2003 kurulumda bu komut satırı aracı hazır gelmez. Bunun için Microsoft ‘un yayınladığı Windows Server 2003 Support Pack SP1 i http://support.microsoft.com/kb/892777 adresinden diğer faydalı araçlar ile birlikte indirebilir, Windows Server 2003 SP1 cd sinde Support\Tools altında yer alan dosyadan kurabilir ya da http://support.microsoft.com/kb/311272 adresinden sadece bu aracı çekebiliriz.
Yukarıda ki adreste belirttiğim Support Pack i sunucumuza (ben domain controller a yükledim) yükledikten sonra C:\Program Files\Support Tools klasörünün altına tüm araçların atılmış olduğunu görürüz. Burada ki devcon.exe dosyasını client lar da \Windows\System32 klasörünün altına atarak komut satırında yoldan bağımsız çalışmasını sağlayabiliriz.
Yukarıda ki ayarımızı tamamladığımıza göre kullanıcıların bilgisayarlarına kurulacak olan donanım sürücülerini herkesin ulaşabileceği bir yerde paylaşıma açmalı ve Everyone – Read yetkisi vermeliyiz. Ben burada bu klasörü carddriver klasörünün altında omnikey klasörü olarak belirledim ve bu klasör içerisine Omnikey kart okuyucusunun sürücülerini, kurulum dosyasını açarak kopyaladım. Etki alanımızın kurulu olduğu sunucunun adı da testsecuredc olduğu düşünülürse UNC adresimiz \\testsecuredc\carddriver\omnikey olacaktır. Aynı paylaşımın altında devcon adında bir klasör daha oluşturdum ve bu klasöre de kullanıcıların bilgisayarlarında %systemroot%\system32 altına kopyalayacağımız devcon.exe dosyasını koydum. Bu klasörün UNC adresi de \\testsecuredc\carddriver\devcon olacaktır. Ekran görüntülerini aşağıda görebilirsiniz.
Şimdi sistemlere kurulumu yapılacak olan kart okuyucunun Hardware ID sini öğrenmemiz gerekecek. Bunun için %systemroot%\system32 klasörü altında devcon.exe dosyası bulunan bir test bilgisayarına kart okuyucuyu taktıktan sonra yeni donanım bulundu sihirbazını İPTAL diyerek kapatalım. Komut satırından aşağıda ki komutu girerek sistemde ki USB portlarını ve USB portlarına takılı olan cihazların Hardware ID lerini listelemiş oluruz. Komutumuz;
devcon find USB\* dır.
Bu komut sonucunda ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır;
Yukarıda yazanlardan bizim için önemli olan kısım kırmızı ile çerçevelediğim kısımdır.
Burada USB\ ifadesinden sonra ki VID_076B bizde donanım ID sini & işaretinden sonra ki kısımda modelini göstermektedir. Normalde & işaretinden sonrasına aynı sürücü ile birden fazla modelin tanımlandığı durumlarda ihtiyaç duyuyoruz. Yukarıdaki Smart Card Reader USB ifadesi donanımızın sürücüsü yüklenmeden önceki görünen halidir. Sürücümüz başarı ile yüklendikten sonra burada CardMan 3x21 yazacaktır.
Ön hazırlıklarımızı tamamladığımıza göre sürücü yükleme işlemleri için gerekli olan script dosyasını yazalım. Bu dosyayı hazırladıktan sonra dağıtımını Group Policy ile sağlayacağız. Script dosyamızın içeriği aşağıda ki gibi olacaktır.
If exist %windir%\system32\drivers\cxbu0wdm.sys then goto end
copy \\testsecuredc\carddriver\devcon\devcon.exe %systemroot%\system32\devcon.exe
devcon install \\testsecuredc\carddriver\omnikey\cxbu0wdm.inf "USB\VID_076B&PID_3021"
devcon remove "USB\VID_076B&PID_3021"
:end
Yukarıda ki komutları notepad ile oluşturduğumuz updatecarddriver.bat isimli bir script dosyasını Group Policy ile dağıtmak için Group Policy Management Console u açalım. Eğer bu konsol yüklü değilse http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=0A6D4C24-8CBD-4B35-9272-DD3CBFC81887&displaylang=en adresinden indirilebilir.
Açılan konsolda sürücüleri yüklemek istediğimiz bilgisayarların bulunduğu OU hangisi ise onun üstüne gelip sağ tıkladıktan sonra “Create a GPO in this domain and link it here” seçeneğini seçtikten sonra policy mize isim vererek yeni bir Group Policy oluşturalım (Ben adını Card Reader Driver Installation olarak belirledim). Yeni policy mizin konsolunda Computer ConfigurationWindows SettingsScripts (Startup/Shutdown) bölümüne gelip sağ tarafta bulunan Startup seçeneğine çift tıklayalım. Açılan pencerede sağ tarafta bulunan Add butonuna ve daha sonrada Browse butonuna tıklayarak masaüstümüzde ki updatecarddriver.bat dosyasını buraya kopyalayıp yapıştıralım OK diyerek tüm pencereleri kapatalım. Ekran görüntüleri aşağıda ki gibi olacaktır.
Yukarıda ki işlemleri tamamladığımıza göre artık kullanıcılar bilgisayarlarını kapatıp açtıklarında script miz çalışacak ve kart okuyucumuzun donanım sürücülerini yükleyecektir. Böylece kullanıcı dilediği porta kart okuyucusunu taktığında sistem otomatik olarak kart okuyucuyu tanıyacaktır. Bu işlemleri yapan herhangi bir kullanıcının bilgisayarında Device Manager dan ya da devcon.exe aracı ile sistem de takılı ve tanımlı olan USB cihazlara bakabiliriz. Komutumuz;
devcon find USB\* dır.
Ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
NOT: Client kullanıcımızın bilgisayarı üzerinde herhangi bir yetkisinin (Administrator, Domain Admin) olmasına gerek yoktur.
ADSENSE
Web sitelerinizinden para kazanmak için kullanılan ana sponsorlardan bir taneside google adsene'dir. Sitenize gelen ziyaretçilerin, sitenize yerleştirdiğiniz reklamlara tıklaması veya bazı durumlarda gösterim başına bile para kazanabileceğiniz bir sponsordur. En büyük özelliği ise bağlı bulunduğu sayfayı analiz ederek, sayfaya uygun reklamları göstermek, bunun sonucundada daha çok tıklama ve daha çok para kazanmanızı sağlamaktadır. Bu uygulama ile aynı zamanda reklam verenlerinde hedef kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır.
Google Adsense İle Nasıl Para Kazanabilirim?
Adsense ile para kazanmak için yapmanız gereken öncelikle google adsense kayıt bölümü altındaki gerekli açıklamaları okuyarak google adsense üye olunuz. Üyelik işlemleri bittikten sonra yapılması gereken google'ın sizi onaylamasını beklemek olacaktır. Belirtilen linkte gerekli tüm detaylar verilmiştir. Aşağıdaki anlatımlarımız google adsense tarafından onaylandığınız ve bir adsense hesabınızın olduğu varsayımına dayanarak yapılmaktadır. Adsense hesabı olmayanların bu bölümü okumadan önce kendilerine bir hesap açmaları önerilir.
1.) İlk olarak google adsense giriş sayfasına tıklayarak aşağıdaki resimde'de belirtilen bölümelere üyelik sırasında oluşturduğunuz mail adresi ve şifrenizi girerek giriş yapınız.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_giris.gif.html
2.) Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_menu.gif.html
Bu bölümdeki menülere kısaca değinecek olursak;
» Raporlar: Bu bölüm altında günlük veya geçmiş kazançlarınızla, performans verilerinizi görmek için gerekli olan sayfalar bulunmaktadır.
» AdSense Kurulumu: Bu menü altında ise, Sitenize adsense reklamlarını koymak için gerekli olan kodlar, halihazırda kurulu olan reklamları yönetmek, reklam kanallarınız ve site yetkilendirilmesi ise izin verilen siteler bölümü bulunmaktadır. bu makalede biz sadece bu bölümü kullanacağız.
» Hesabım: Bu bölüm altında ise hesap detaylarınız, ödeme ve vergi bilgileriniz ile kişisel bilgileriniz bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz bilgileri bu bölümden değiştirebilirsiniz.
» Kaynaklar: Bu bölümde ise size yararlı olabilecek makalelerin bulunduğu siteler ve makaleler bulunmaktadır.
3.) Yukarıdaki belirttiğimiz menülerden Adsense Kurulumu menüsüne tıklayınız. bu sayfaya tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_kurulum.gif.html
Bu bölümdeki hangi seçeneklerin sizlere nasıl para kazandıracağına değinecek olursak;
» İçerik İçin Adsense: Web sitenizde tıklama veya gösterim başına para kazanmak için gerekli olan reklam kodları bu bölümde bulunmaktadır. Text (Metin) ve Resim reklam seçeneklerini bu kategori altındaki alt bölümlerden seçebilirsiniz.
» Arama İçin Adsense: Sitenizde yapılacak olan aramalardan para kazanmak için seçmeniz gereken bölüm burasıdır. Bölümü kullanarak çeşitli boyut ve formatlarda arama kutucuklarını siteniz için edinebilirsiniz. Sitenizden arama yoluyla para kazanmak için herhangi bir ziyaretçinin sitenizden arama yapması ve çıkan sonuç sayfalarında sponsor reklamlara veya ayarlanmış ise çıkan arama sonuçlarına tıklaması yeterli olacaktır.
» Tavsiyeler: Web sitenizden başkalarını adsense üyesi yaparak veya google'ın belirtiği ürünlerin (firefox gibi) indirilmesini sağlattırarak para kazanmak için bu bölümü kullanmalısınız. Bölüm içinde size gerekli olacak referans (referral) linkleri ve ürün bannerları mevcuttur.
Yukarıdaki menülerden sadece içerik için para kazanma seçeneği bu makalede anlatılacaktır.
Site İçeriğiniz İle Google Adsense'den Para Kazanma
Site içeriğiniz ile google adsense'den para kazanmak için yapılması gereken yukarıda anlattığımız menülerden "İçerik İçin Adsense" menüsüne tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_icerik_reklam.gif.html
Görüldüğü gibi bölüme giriş yapıldığı zaman karşımıza iki bölüm çıkmaktadır. Bölümleri inceleyecek olursak;
» Reklam birimi: Bu bölümü seçersek sitemize google adsense metin ve resim reklamlarını eklemek için gerekli kodlara ulaşacağımız sayfaya gideriz. Bölümdeki seçenkleri inceleyecek olursak
- Resim ve Metin Reklamlar: Bu seçeneği seçersek reklam kodlarını yerleştirdiğimiz bölmede hem resim hemde metin reklam gösterilmesine olanak sağlamış oluruz. Aşağıda aynı reklam bölümünde ayrı zamanlarda çıkan metin ve resim reklamlarını görebilirsiniz.
- Sadece metin Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece metin reklam gösterilmesi olanak tanımış olursunuz.
- Sadece resim Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece resim reklamlar gösterilecektir.
» Bağlantı birimi: Bu bölümde ise sitenizde bağlantı türünde reklam göstermek istiyorsanız ulaşacağınız kodlar bulunmaktadır. Bağlantı reklamlar text reklamlar gibi değildir sadece bulunduğu sayfadan gerekli bilgileri alır ve sayfaya uygun başlıklarda reklam kategorilerini seçtiğiniz alana yerleştirir. Bu kısımdaki reklamlardan para kazanmanız için. Ziyaretçinin bağlantı kısmına tıklaması ve bunun sonucunda karşısına gelecek olan sonuç sayfasındaki linklere tıklaması gerekmektedir.
Biz bu bölümler arasından reklam birimi (metin ve resim reklam) seçeneğini seçerek devam et diyoruz. Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan bölümler hakkında gerekli açıklamalar ve resimler aşağıda bulunmaktadır.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_reklam_tasarim.gif.html
Resimdeki bölümleri inceleyecek olursak.
» Biçim: Bu bölümdeki seçenekler ile sitenize koymak istediğiniz reklam boyutlarını seçebilirsiniz. Şu anda seçebileceğiniz reklam boyutları seçenekte belirtildiği gibi (728x90, 468x60, 234x60, 120x600, 160x600, 120x240, 336x280, 300x250, 250x250, 200x200, 180x150, 125x125) şekillerindedir. Bunların dışına çıkmak için premium hesaba sahip olmanız gerektiğini unutmayın.
» Renkler: Bu kısımdaki renk ayarlamaları ile sayfanıza koyacağınız reklamı sayfa yapınıza ve renklerine uygun hale getirebilirsiniz. Reklamlardan daha fazla tıklama almak dolayısıyla daha fazla para kazanmak için reklam optimizasyon teknikleri ile renk optimizasyon teknikleri çok önemlidir. Bu nedenle seçtiğiniz reklamlar al benisi ve sayfa içindeki konumlaması güzel olan reklamlar olmalı.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_reklam_tasarim2.gif.html
Yukarıdaki resimde bulunan bölümleri inceleyecek olursak.
» Bu AdSense biriminin önizlemesini görüntüle: Bu bölüm ile tasarladığınız reklam şeklinin son halini linkin üstüne tıklayarak görebilirsiniz. Fakat site üzerindeki görünüm ile burdaki görünüm farklı olacaktır bunu unutmayın. Yani site üzerindeki reklamın etkisi ile kenarları boş olan bu önizlemenin görüntü şekli sizde farklı düşünceler oluşturabilir. Bu nedenle reklamlarınızı site üzerinde denemenizi ve ona göre karar vermenizi öneririz.
» Köşe Stilleri: Reklam renk tasarımında, reklamlarınızın kenarlık rengini belirlediyseniz normal haliyle kenrların birleşim yerleri olan köşeler 90 derece olacak şekilde keskin gözükmektedir. Bu bölüm ile köşelerin keskinliğini yumuşatabilir hatta yuvarlağa yakın bir hale getirebilirsiniz.
» Alternatif reklamlar veya renkler: Bu bölümde ise, normal şartlarda google, sayfanızdaki bilgileri analiz eder ve sayfa içeriğine uygun (contextual) reklamları belirlediğiniz yerde gösterir. Fakat bazı durumlarda google sayfanızda gösterilecek reklam bulamaz ve reklam için ayarladığınız bölümün tasarımda bozukluk yaratmaması veya reklamlardan para kazanamadığınız durumlarda kendi belirlediğiniz bir banner'a reklamı yönlendirmek için bu bölümü kullanmalısınız.
Bölümdeki seçeneklere değinecek olursak;
- Genel hizmet reklamlarını göster: Google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman sayfanızdaki reklam bölmesinde genel hizmet reklamları (yardım amaçlı yapılan ve size para kazandırmayan reklamlar veya google'ın kendini tanıttığı ve size para kazandırmayan reklamlar) göstermesini istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.
- Google reklamları dışındaki reklamları başka bir URL’den göster: Bu seçeneği seçerseniz, google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman kendi belirlediğiniz bir banner veya başka bir reklam sayfası göstermesini seçebilirsiniz. Bu yol ile adsense'ten para kazanamazsanız bile kendi belirlediğiniz başka reklam türlerinden para kazanabilirsiniz.
- Boş alanı tek renkle doldur: Yukarıdaki seçeneklerden hiçbirini istemiyor ve reklam bölümünü tasarımı bozmayacak şekilde tek bi renk ile doldurulmasını istiyorsanız bu bölümü seçin.
Tüm bu aşamalar bittikten sonra devam butonuna tıklayarak kanal seçim bölümüne gelebilirsiniz. Kanallarla ilgili detaylı açıklama ve resim aşağıda bulunmaktadır.
Google Adsense İle Nasıl Para Kazanabilirim?
Adsense ile para kazanmak için yapmanız gereken öncelikle google adsense kayıt bölümü altındaki gerekli açıklamaları okuyarak google adsense üye olunuz. Üyelik işlemleri bittikten sonra yapılması gereken google'ın sizi onaylamasını beklemek olacaktır. Belirtilen linkte gerekli tüm detaylar verilmiştir. Aşağıdaki anlatımlarımız google adsense tarafından onaylandığınız ve bir adsense hesabınızın olduğu varsayımına dayanarak yapılmaktadır. Adsense hesabı olmayanların bu bölümü okumadan önce kendilerine bir hesap açmaları önerilir.
1.) İlk olarak google adsense giriş sayfasına tıklayarak aşağıdaki resimde'de belirtilen bölümelere üyelik sırasında oluşturduğunuz mail adresi ve şifrenizi girerek giriş yapınız.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_giris.gif.html
2.) Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_menu.gif.html
Bu bölümdeki menülere kısaca değinecek olursak;
» Raporlar: Bu bölüm altında günlük veya geçmiş kazançlarınızla, performans verilerinizi görmek için gerekli olan sayfalar bulunmaktadır.
» AdSense Kurulumu: Bu menü altında ise, Sitenize adsense reklamlarını koymak için gerekli olan kodlar, halihazırda kurulu olan reklamları yönetmek, reklam kanallarınız ve site yetkilendirilmesi ise izin verilen siteler bölümü bulunmaktadır. bu makalede biz sadece bu bölümü kullanacağız.
» Hesabım: Bu bölüm altında ise hesap detaylarınız, ödeme ve vergi bilgileriniz ile kişisel bilgileriniz bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz bilgileri bu bölümden değiştirebilirsiniz.
» Kaynaklar: Bu bölümde ise size yararlı olabilecek makalelerin bulunduğu siteler ve makaleler bulunmaktadır.
3.) Yukarıdaki belirttiğimiz menülerden Adsense Kurulumu menüsüne tıklayınız. bu sayfaya tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_kurulum.gif.html
Bu bölümdeki hangi seçeneklerin sizlere nasıl para kazandıracağına değinecek olursak;
» İçerik İçin Adsense: Web sitenizde tıklama veya gösterim başına para kazanmak için gerekli olan reklam kodları bu bölümde bulunmaktadır. Text (Metin) ve Resim reklam seçeneklerini bu kategori altındaki alt bölümlerden seçebilirsiniz.
» Arama İçin Adsense: Sitenizde yapılacak olan aramalardan para kazanmak için seçmeniz gereken bölüm burasıdır. Bölümü kullanarak çeşitli boyut ve formatlarda arama kutucuklarını siteniz için edinebilirsiniz. Sitenizden arama yoluyla para kazanmak için herhangi bir ziyaretçinin sitenizden arama yapması ve çıkan sonuç sayfalarında sponsor reklamlara veya ayarlanmış ise çıkan arama sonuçlarına tıklaması yeterli olacaktır.
» Tavsiyeler: Web sitenizden başkalarını adsense üyesi yaparak veya google'ın belirtiği ürünlerin (firefox gibi) indirilmesini sağlattırarak para kazanmak için bu bölümü kullanmalısınız. Bölüm içinde size gerekli olacak referans (referral) linkleri ve ürün bannerları mevcuttur.
Yukarıdaki menülerden sadece içerik için para kazanma seçeneği bu makalede anlatılacaktır.
Site İçeriğiniz İle Google Adsense'den Para Kazanma
Site içeriğiniz ile google adsense'den para kazanmak için yapılması gereken yukarıda anlattığımız menülerden "İçerik İçin Adsense" menüsüne tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_icerik_reklam.gif.html
Görüldüğü gibi bölüme giriş yapıldığı zaman karşımıza iki bölüm çıkmaktadır. Bölümleri inceleyecek olursak;
» Reklam birimi: Bu bölümü seçersek sitemize google adsense metin ve resim reklamlarını eklemek için gerekli kodlara ulaşacağımız sayfaya gideriz. Bölümdeki seçenkleri inceleyecek olursak
- Resim ve Metin Reklamlar: Bu seçeneği seçersek reklam kodlarını yerleştirdiğimiz bölmede hem resim hemde metin reklam gösterilmesine olanak sağlamış oluruz. Aşağıda aynı reklam bölümünde ayrı zamanlarda çıkan metin ve resim reklamlarını görebilirsiniz.
- Sadece metin Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece metin reklam gösterilmesi olanak tanımış olursunuz.
- Sadece resim Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece resim reklamlar gösterilecektir.
» Bağlantı birimi: Bu bölümde ise sitenizde bağlantı türünde reklam göstermek istiyorsanız ulaşacağınız kodlar bulunmaktadır. Bağlantı reklamlar text reklamlar gibi değildir sadece bulunduğu sayfadan gerekli bilgileri alır ve sayfaya uygun başlıklarda reklam kategorilerini seçtiğiniz alana yerleştirir. Bu kısımdaki reklamlardan para kazanmanız için. Ziyaretçinin bağlantı kısmına tıklaması ve bunun sonucunda karşısına gelecek olan sonuç sayfasındaki linklere tıklaması gerekmektedir.
Biz bu bölümler arasından reklam birimi (metin ve resim reklam) seçeneğini seçerek devam et diyoruz. Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan bölümler hakkında gerekli açıklamalar ve resimler aşağıda bulunmaktadır.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_reklam_tasarim.gif.html
Resimdeki bölümleri inceleyecek olursak.
» Biçim: Bu bölümdeki seçenekler ile sitenize koymak istediğiniz reklam boyutlarını seçebilirsiniz. Şu anda seçebileceğiniz reklam boyutları seçenekte belirtildiği gibi (728x90, 468x60, 234x60, 120x600, 160x600, 120x240, 336x280, 300x250, 250x250, 200x200, 180x150, 125x125) şekillerindedir. Bunların dışına çıkmak için premium hesaba sahip olmanız gerektiğini unutmayın.
» Renkler: Bu kısımdaki renk ayarlamaları ile sayfanıza koyacağınız reklamı sayfa yapınıza ve renklerine uygun hale getirebilirsiniz. Reklamlardan daha fazla tıklama almak dolayısıyla daha fazla para kazanmak için reklam optimizasyon teknikleri ile renk optimizasyon teknikleri çok önemlidir. Bu nedenle seçtiğiniz reklamlar al benisi ve sayfa içindeki konumlaması güzel olan reklamlar olmalı.
http://www.upload.gen.tr/resim.php/s8/vl8z4441/adsense_reklam_tasarim2.gif.html
Yukarıdaki resimde bulunan bölümleri inceleyecek olursak.
» Bu AdSense biriminin önizlemesini görüntüle: Bu bölüm ile tasarladığınız reklam şeklinin son halini linkin üstüne tıklayarak görebilirsiniz. Fakat site üzerindeki görünüm ile burdaki görünüm farklı olacaktır bunu unutmayın. Yani site üzerindeki reklamın etkisi ile kenarları boş olan bu önizlemenin görüntü şekli sizde farklı düşünceler oluşturabilir. Bu nedenle reklamlarınızı site üzerinde denemenizi ve ona göre karar vermenizi öneririz.
» Köşe Stilleri: Reklam renk tasarımında, reklamlarınızın kenarlık rengini belirlediyseniz normal haliyle kenrların birleşim yerleri olan köşeler 90 derece olacak şekilde keskin gözükmektedir. Bu bölüm ile köşelerin keskinliğini yumuşatabilir hatta yuvarlağa yakın bir hale getirebilirsiniz.
» Alternatif reklamlar veya renkler: Bu bölümde ise, normal şartlarda google, sayfanızdaki bilgileri analiz eder ve sayfa içeriğine uygun (contextual) reklamları belirlediğiniz yerde gösterir. Fakat bazı durumlarda google sayfanızda gösterilecek reklam bulamaz ve reklam için ayarladığınız bölümün tasarımda bozukluk yaratmaması veya reklamlardan para kazanamadığınız durumlarda kendi belirlediğiniz bir banner'a reklamı yönlendirmek için bu bölümü kullanmalısınız.
Bölümdeki seçeneklere değinecek olursak;
- Genel hizmet reklamlarını göster: Google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman sayfanızdaki reklam bölmesinde genel hizmet reklamları (yardım amaçlı yapılan ve size para kazandırmayan reklamlar veya google'ın kendini tanıttığı ve size para kazandırmayan reklamlar) göstermesini istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.
- Google reklamları dışındaki reklamları başka bir URL’den göster: Bu seçeneği seçerseniz, google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman kendi belirlediğiniz bir banner veya başka bir reklam sayfası göstermesini seçebilirsiniz. Bu yol ile adsense'ten para kazanamazsanız bile kendi belirlediğiniz başka reklam türlerinden para kazanabilirsiniz.
- Boş alanı tek renkle doldur: Yukarıdaki seçeneklerden hiçbirini istemiyor ve reklam bölümünü tasarımı bozmayacak şekilde tek bi renk ile doldurulmasını istiyorsanız bu bölümü seçin.
Tüm bu aşamalar bittikten sonra devam butonuna tıklayarak kanal seçim bölümüne gelebilirsiniz. Kanallarla ilgili detaylı açıklama ve resim aşağıda bulunmaktadır.
Etiketler:
adsense,
Google,
internet reklamı,
para kazan,
reklam,
web
GOOGLE ADSENSE
Bir websiteniz var ve bu sitenize günlük belli sayıda ziyaretçi alıyorsunuz. Ziyaretçi sayınızı arttırmak için devamlı olarak sitenizi güncel tutmaya çalışıp gerekli bakımları yapıyorsunuz. Kısacası emek ve zaman harcıyorsunuz. Bunun karşılığında ise bu işten bir maddi gelir elde edemiyorsunuz. Para kazanamıyorsunuz. İşte tam bu noktada Google adsense siz websitesi yöneticilerinin yardımına koşuyor. Google Adsense kodlarını sitenizde ziyaretçilerin görebileceği yerlere yerleştirerek, sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizdeki Google Adsense reklamlarına tıklaması sonucunda her tıklama başına para kazanabilirsiniz. Peki ama nasıl Google Adsense ile para kazanabilirsiniz?
Google Adsense ile internetten para kazanabilmeniz için öncelikle bir websitesine sahip olmanız gerekir. Bu websitenizin de bazı içerik kurallarına uyması gerekir. Örneğin, siteniz yasadışı ve illegal yöntemler kullanıyorsa ve bunların propagandasını yapıyorsa, porno içerik içeriyorsa, izinsiz mp3 veya herhangi bir multimedia paylaşım yapıyorsa sitenizde Google Adsense reklamları yayınlayamazsınız. (Daha detaylı bilgi için lütfen Google Adsense sitesini ziyaret ediniz.)
Eğer siteniz içerik bakımından kriterlere uygunsa Google Adsense için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru aşamasında adınız, soyadınız, email adresiniz, sitenizin web adresi, sitenizin dili ve içeriği gibi bilgileri sizden isteyeceklerdir. Bu bilgileri verdikten sonra online başvurunuz google tarafından değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme süreci içinde siteniz google yetkilileri tarafından incelenir. Uygun görüldüğü takdirde size email yoluyla google adsense'e kabul olduğunuz bildirirler. Bundan sonra yapmanız gereken google adsense internet sitesine gidip sitenize yerleştirmek üzere reklam kodlarını almanızdır. Bu reklam kodlarını alıp sitenizde istediğiniz yere yerleştirdikten sonra yaklaşık 10 dakika içinde reklam kodları aktif hale gelecektir. Reklamlar aktif olduktan sonra sitenizin içeriği ile alakalı olarak reklamlar yayınlanmaya başlayacaktır. Sizin sitenizde beliren reklamlar ile ilgili birşey yapmanıza gerek yoktur. Google'ın ileri teknolojisi sayesinde sitenizde adı geçen anahtar kelimelerle alakalı reklamlar otomatik olarak belirecektir. Reklamların sitenizin içeriği ile alakalı olması gelen ziyaretçilerinizin reklamlara tıklama olasılığını oldukça arttıracaktır.
Her tıklama başına google adsense size para ödeyecektir. Aylık kazancınız 100 dolara ulaştığı anda paranız banka hesabınıza yatıralacaktır. 100 doların altında kalan kazançlar hesabınızda biriktirilerek bir sonraki aya aktarılır. Tıklama başına size ödenecek olan ücret ise 1 cent ile 75 dolar arasında değişiklik gösterir. Bu rakam tamamen sitenizde yer alan reklam sahiplerinin belirledikleri anahtar kelimeler için ne kadar para ödediklerine göre değişir.
Google Adsense ile internetten para kazanabilmeniz için öncelikle bir websitesine sahip olmanız gerekir. Bu websitenizin de bazı içerik kurallarına uyması gerekir. Örneğin, siteniz yasadışı ve illegal yöntemler kullanıyorsa ve bunların propagandasını yapıyorsa, porno içerik içeriyorsa, izinsiz mp3 veya herhangi bir multimedia paylaşım yapıyorsa sitenizde Google Adsense reklamları yayınlayamazsınız. (Daha detaylı bilgi için lütfen Google Adsense sitesini ziyaret ediniz.)
Eğer siteniz içerik bakımından kriterlere uygunsa Google Adsense için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru aşamasında adınız, soyadınız, email adresiniz, sitenizin web adresi, sitenizin dili ve içeriği gibi bilgileri sizden isteyeceklerdir. Bu bilgileri verdikten sonra online başvurunuz google tarafından değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme süreci içinde siteniz google yetkilileri tarafından incelenir. Uygun görüldüğü takdirde size email yoluyla google adsense'e kabul olduğunuz bildirirler. Bundan sonra yapmanız gereken google adsense internet sitesine gidip sitenize yerleştirmek üzere reklam kodlarını almanızdır. Bu reklam kodlarını alıp sitenizde istediğiniz yere yerleştirdikten sonra yaklaşık 10 dakika içinde reklam kodları aktif hale gelecektir. Reklamlar aktif olduktan sonra sitenizin içeriği ile alakalı olarak reklamlar yayınlanmaya başlayacaktır. Sizin sitenizde beliren reklamlar ile ilgili birşey yapmanıza gerek yoktur. Google'ın ileri teknolojisi sayesinde sitenizde adı geçen anahtar kelimelerle alakalı reklamlar otomatik olarak belirecektir. Reklamların sitenizin içeriği ile alakalı olması gelen ziyaretçilerinizin reklamlara tıklama olasılığını oldukça arttıracaktır.
Her tıklama başına google adsense size para ödeyecektir. Aylık kazancınız 100 dolara ulaştığı anda paranız banka hesabınıza yatıralacaktır. 100 doların altında kalan kazançlar hesabınızda biriktirilerek bir sonraki aya aktarılır. Tıklama başına size ödenecek olan ücret ise 1 cent ile 75 dolar arasında değişiklik gösterir. Bu rakam tamamen sitenizde yer alan reklam sahiplerinin belirledikleri anahtar kelimeler için ne kadar para ödediklerine göre değişir.
adsense de mp3 ve onlıne maclar
şifreleri kırılmış ücretli spor kanallarını yayınlayarak gelir elde etmeye çalışmayınız.İllegal yani yasa dışı bir girişim olduğu için adsense hesabınız iptal olabilir. bunlara dikkat etmek gelirnizi garantiye alacaktır.Yapmış olduğunuz bütün projeler yasalara uygun ve telif hakkı olmayacak içerikler olmalıdır.mp3 de iilegal işlere girdiği için kabul görmüyor
Google adwords
Google adwords:websitesi olan herkesin bütçelerine göre ücret ödeyerek google'a reklam vermesidir.Reklamlar yatırılan para göre yayınlanır ve webmasterın hedef kitlesine ulaşması amaç edinir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)