27 Şubat 2011 Pazar

DİKKAT!! DOLANDIRILMAYIN

Günümüzde internet artık ciddibir gelir kapısı olmuş durumda. Ancak paranın dolaştığı her yerde olduğu gibiburadada yankesiciler cirit atmakta. İnternettenPara Kazanmaya Çalışırken Karşınıza Çıkabilecek Tüm Dolandırıcılık Hilelerinedeyinmeye çalıştım.

Bukriz dönemlerinde işsiz yada çalıştığı işin geliriyle geçim sıkıntısıyaşayanlardan olabilirsiniz. Ya da bilgisayar sektörüyle içli dışlı bir esnafolarak yıllardır geliştirdiğimiz donanım bazlı çözümler dev elektronikmarketlerinin satış sonrası sunduğu destek nedeniyle, artık mahalle sakinleriarasında çok rağbet görmüyordur. Dolayısıyla sizde uzun zamandır kulağınızagelen “internet işinde çok para var” söylentilerine kulak kabartır olduğunuz vehatta çoktan harekete geçtiniz bile. Elinizdeki fazlalık ürünleri (anakartlar,ramler, harddiskler, eski dizüstüleri gibi vb….) OEM Parçaları “sahibinden.com”gibi sitelerde satışa çıkartıp birkaç ufak iş bile yaptınız. Artık internettedaha büyük işlere girişmek için sizi korkutacak pek bir şey görünmüyor. Peki ama internet gelir konusunda gerçektenbu kadar güvenilir bir kazanç kaynağı mı?

Sıradanolmayan bir örnekle işe başlayalım. Örneğimiz biraz sıra dışı olsun ki internetüzerinden tabiri caiz ise haksız kazanç elde etmenin püf noktalarınısergilemede başarılı olsun. Malumunuzdur ülkemizde ek bir kazanç söz konusuolduğunda çalışanından, beyaz yakalısına, esnafından cebinde biraz paraylaboşta gezenine tüm her kesin ilk aklına gelen iş ikinci el oto ticaretidir. Heleki çevrenizde bu işlerden anlayan birazda samimi olduğunuz bir ustanız varsa buiş kesinlikle yapılabilir görünüyor. Ancak her ne kadar internet kurduolsanızda talep çok fazla olduğu için satışta kar getirecek araçların galerigibi tecrübeli diğer piyasa oyuncuları tarafından siz daha telefon açmadan satınalındığını fark etmeniz çok sürmeyecektir. Dolayısıyla hayal ettiğiniz kar payıdüşündüğünüz rakamlardan uzaklaştıkça daha çok kar edebileceğiniz kamuihalelerine yönelmeniz işten bile değil.

İştetamda bu noktada yukarıda bahsettiğimiz çeşitli sıkıntılar ortaya çıkıyor. Googleyapacağınız taramalarda tüm devlet araç ihalelerini görüntüleyip takipedeceğiniz pek çok internet sitesi karşınıza çıkıyor. Bu siteleri ziyaretettiğinizde karşınıza çıkacak olana rakamlar sizi resmen büyüleyecek vesatıştaki araçlara ilişkin sınırlı bilgilerin devamını görmek için can atmayabaşlayacaksınız. Ne var ki site yöneticileri bu noktada devreye girerek “adult”sitelerin para kazanma mantığından hatırlayabileceğimiz sorgulanan bilginingösterimi için para ödemesi talep etme yöntemiyle çalışıyor. Tabiî ki talepedilen ücret tamamen yasal. Üstelik portalların sunduğu fazladan hizmetlerindeücretlendirilmesi gayet normal. Ne var ki tüm bunlara karşı normal olmayan birdurum var o da şu Sizden ücret talep edereksize ihale bilgileri sunan siteler zaten bu verileri internetten veücretsiz bir şekilde alıyor. Dolayısıyla siz ücretsiz edinebileceğinizbilgilere ya yeterince araştırmadığınızdan yada üşengeçliğinizden gereksiz paraharcamış oluyorsunuz. Örneğimize sadık kalırsak kredi kartı, çek, senetborçları nedeniyle Güneşli otoparkında neredeyse üst üste yığılı olan hacizliaraçları İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı nın web sitesinden (www.

(www.ivdb.gov.tr) adresinden ihale ilanlarınatıklayarak kolaylıkla listeleyebilirsiniz.

Yukarıdaverdiğimiz örnekte her şey yasal ve ahlaki açıdan uygun olsada nasıl gereksizbir para harcamasıyla sonuçlandığını göstermiş olduk. Eğer internetteyapacağımız işlerden para kazanmada gerçekten ısrarcıysanız internetin ücretsizbir ortam olduğunu ve reklam dışında hemen hiçbir şeye para harcamak zorundamutlaka prensip edinin. Aksi taktirde pirince giderken evdeki bulgurdan daolmayın.

Pratikteinternetten para kazandırmayı vaad eden siteler yukarıdaki gibi istisnaidurumların dışında genellikle dolandırıcılık amaçlı kurulmuş oluyor.

İnternetsayfaları üzerinden para kazanmanın ana ilkesi “ne kadar tıklanabildiği” oldu. Dolayısıylaeğer internetten para kazanacaksanız bunun temelindeki ilkenin tıklama olduğunuasla unutmayın. Tıklama dışındaki hemen her para kazanma biçiminin altında birdolandırıcılık yatması mümkün. Aslına bakarsanız internet üzerinden parakazandırma vaad leri internet dolandırıcılığı Top 10 listesinde ilk beş sıradayer alıyor. Bunun en geçerli yöntemi ise çek yöntemi. Dolandırıcılar birsatışın karşılığında büyük komisyon teklif ediyorlar. Bu illa satış olmakzorunda değil kimi zaman işde sipariş edebiliyorlar. Kurbana iş veya satışkarşılığı geçersiz bir çek teslim ediliyor. Kendi komisyon payını düşerek gerikalan kısmını nakit olarak göndermesi ve daha sonra çekin vadesi geldiğindetahsil etmesi isteniyor. Dolandırıcı çekin karşılıksız olduğu öğrenildiğindeçoktan kayıplara karışmış oluyor.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder