22 Şubat 2011 Salı

Az Enerji Harcayan Bilgisayar

Bilgisayarlarımızı ihtiyacımıza göre almadığımız veya gereği gibi optimize etmediğimiz için çoğu zaman gereğinden fazla enerji harcamış oluyoruz. Bazı donanım değişiklikleri, optimizasyon ayarları, amaca uygun bilgisayar almak gibi etkenler daha az enerji harcamanızı sağlayacaktır.

# Daha az enerji harcayan yeni tür harddiskler kullanın. Birçok firma artık daha az enerji harcayan harddisklerüretiyor. Daha hızlı veri transferi yapan harddiskler hem daha az enerji harcıyor hem de size hız kazandırmış oluyor.
# Bilgisayarın enerji ile ilgili en önemli parçası tabiki Power Supply (güç giriş kaynağı). Eskimiş olan Power Supply’ı değiştirmelisiniz. Daha az enerji tüketen, çevre dostu güç kaynakları üreten firmalar var. Örneğin Antec firmasının

serisi Power supply cihazları çevre dostu olarak düşünülmüş. Bu ürünler gerçekten önemli enerji tasarrufu yapabiliyor.
# Diğer önemli bir nokta bilgisayarınızın hızını artırmaktır. Bunu söylerken bilgisayarınızın işlemci hızını artırmaktan bahsetmiyorum. Bilgisayarınızın tutarlı bir ortama sahip olması için düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini söylemeye çalışıyorum. Bu bakımlar için özel programlar da kullanabilirsiniz. Örneğin C Cleaner adlı program tarayıcı tarafından bırakılan atık dosyaları siler, geçici dosyaları siler, çöp kutunuzu temizler, çeşitli fazlalık kayıtları siler.
# Örneğin Puran Defrag adlı program sadece sabit diskteki dosyaları birleştirmekle kalmaz windows yüklenirkenki dosyalarınızı da düzene sokar. Windows’un sistem araçlarından kendi bakım bileşenlerini de kullanabilirsiniz. Windows 7 bu konuda özellikle çok profesyonel bir şekilde bilgisayarınızın bakımını yapar. Bir de size hepsi bir arada bir çözüm sunalım. Bunun için Tune Up Utilities 2011 programını kullanabilirsiniz.
# Bilgisayarınız için otomatik kapatmayı gerektiği zaman kullanın. Örneğin bir dosya inmesi için bilgisayarınızdan uzaklaşmışsınızdır ve bilgisayarınızı dosya indikten sonra da gereksiz olarak açık kalabilir. Bu gibi durumlar için otomatik kapatmaya ayarlama programları kullanabilirsiniz. Örneğin şunu kullanabilirsiniz: Switch Off
# Artık tüplü monitörlerden hem sağlığınız için hem de daha fazla enerji harcamamak için vazgeçin ve LCD monitörlere geçin.
# Daha az yer kaplayan bir bilgisayar her zaman daha az enerji harcar. Örneğin kasası olmayan bilgisayarlar mevcut. Monitör içerisine gereken bileşenler entegre edilmiştir. Böylece hem daha az yer kaplarsınız ve yine tasarrufunuz olur.
# Bilgisayarınıza fazladan bağlı duran ve kullanmadığınız yazıcı, hoparlör, herhangi bir usb aygıt varsa bunları çıkarın ve gerektiğinde bağlayın.
# Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız ve eğer ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa masaüstü bilgisayar yerine bir Laptop veya Netbook alabilirsiniz. Özellikle netbookların çok uzun pil ömürleri oluyor ve bilgisayarı ağır işlemlerde kullanmayanları daha özgür kılıyor.
# Aslında genel olarak bilgisayarınızın eski parçalarını yeni ve az enerji harcayan modellerle değiştirebilirsiniz. Birçok bilgisayar donanım firması daha hızlı çalışan ve daha az enerji harcayan parçalar üretmeye çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder